<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi motarbeider ikke noen

OPEC+ trosset USA og kuttet kraftig i oljeproduksjonen i forrige uke. Russlands president Vladimir Putin hevder stabile markeder er det han er ute etter.

Publisert 11. okt. 2022
Oppdatert 11. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
SNAKKET SAMMEN: Russlands president Vladimir Putin og Emiratenes president Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Foto: NTB

OPEC+ besluttet i forrige uke å kutte oljeproduksjonen med hele 2 millioner fat pr. dag fra november. Det falt ikke i god jord hos USA og president Joe Biden, men Russlands president Vladimir Putin hevder ifølge Reuters at han ikke motarbeider noen i energimarkedene.

I et møte med De forente arabiske emiraters president Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, slo Putin fast at Russland er ute etter å skape stabile, balanserte markeder.

– Vi vil skape stabilitet 

– Vi jobber også aktivt innenfor OPEC+-rammeverket. Jeg kjenner deres posisjon; våre handlinger og våre beslutninger er ikke rettet mot noen. Vi gjør ikke og vil ikke gjøre dette på en måte som skaper problemer for noen, hevdet presidenten på møtet i St. Petersburg.

– Våre handlinger er rettet mot å skape stabilitet i globale energimarkeder, slik at både energiforbrukere, -produsenter og -leverandører føler seg avslappede, stabile og sterke i troen – og tilbudet og etterspørselen balanserer seg, fortsatte han ifølge nyhetsbyrået.

Dyr bensin passer dårlig

President Biden har i kjølvannet av produksjonskuttet fra OPEC og samarbeidslandene – med Russland i spissen – anmodet sin administrasjon og Kongressen om å utrede måter å stimulere USAs energiproduksjon og derigjennom redusere OPECs kontroll over energiprisene. Høye, amerikanske drivstoffpriser passer ikke helt inn i budskapet presidenten ønsker å servere inn mot høstens mellomvalg.

Tirsdag har Biden uttalt at USA nå revurderer sitt forhold til Saudi-Arabia som følge av kuttet.

Kreml hyllet på sin side søndag OPEC+ for å bli enige om produksjonskuttet som motvirker «kaoset» USA har skapt i energimarkedene.