<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Anklages for å ha medvirket til krigsforbrytelser

To interessegrupper mener Totalenergies har bistått Russland med jetfuel til kampfly som ble brukt i Mariupol-bombingen 16. mars. Det franske energiselskapet tilbakeviser anklagen.

Publisert 14. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
ALVORLIGE ANKLAGER: Mot franske TotalEnergies. Foto: NTB

Totalenergies er anmeldt til franske påtalemyndigheter av to interessegrupper for å ha bistått Russland med drivstoff til kampfly som så ble brukt til krigsforbrytelser i Ukraina, skriver Le Monde.

Interessegruppene, franske Darwin Climax Coalition og ukrainske Razom We Stand, har levert inn dokumenter til påtalemyndighetene, som blant annet gransker anklager om krigsforbrytelser.

Le Monde og NGO Global Witness skrev allerede i august at det franske energiselskapet eide 49 prosent av selskapet Terneftegaz, som utvinner russisk gass som deretter brukes til fremstilling av jetfuel som leveres videre til det russiske flyvåpenet.

Totalenergies sto inntil nylig oppført som eier i selskapet som sitter på Termokarstovoje-feltet nord i Russland. Den andre eieren er det russiske gasselskapet Novatek, der Totalenergies også eier 19,4 prosent. Etter Le Monde-avsløringen solgte det franske selskapet sin eierandel i Terneftegaz til russerne.

Kobles til Mariupol-bomber

Darwin Climax Coalition og Razom We Stand skal på grunnlag av tidligere rapporter fra Amnesty og Human Rights Watch ha sporet gassen via rørledningene som går fra Termokarstovoje, via den sørsibiriske byen Omsk og videre til flybasene Morozovskaya og Malchevo nær Ukraina-grensen. Ifølge Amnesty og Human Rights Watch var det kampfly fra nettopp disse flybasene – nå koblet til Totalenergies – som bombet teateret i Mariupol 16. mars hvor et hundretalls sivile hadde søkt ly og døde under raset av bygningsmasse.

Totalenergies har tilbakevist anklagene og ifølge Le Monde uttrykt «sin sterkeste fordømmelse av Russlands militære aggresjon i Ukraina». Selskapet hevder deres russiske partner har bekreftet at intet jetfuel har blitt sendt noe til flybaser hvorfra bombing av Ukraina har funnet sted. I stedet skal jetfuelen ha blitt eksportert utenlands.