<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oligarkyacht verdt 5 mrd. seiler til ny overraskende havn

Megayachten som tilhører Russlands angivelig rikeste oligark seiler mot enda et overraskende land. 

Publisert 21. okt. 2022
Oppdatert 21. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 262 ord
SANKSJONERT: Megayachten Nord, tilhørende den sanksjonerte oligarken og milliardæren Alexei Mordashov (avbildet). Dreamstime, WIkimedia

Luksusyachten «Nord», som tilhører den sanksjonerte russiske oligarken Alexei Mordashov, har forlatt Hong Kongs farvann, ifølge MarineTraffic.

Den 142 meter lange luksusyachten, med en prislapp på over 5 milliarder norske kroner, har siden 5. oktober befunnet seg ved Hong Kong. 

Mordashov er ifølge Forbes verdens rikeste oligark, og er kraftig sanksjonert av både EU og USA. Milliardærformuen har han tjent ved å være hovedaksjonær og styreleder i Russlands største stål- og gruveselskap Severstal.

Yachten har nå satt kurs mot den sørafrikanske havnen Cape Town.

Sør-Afrika avsto fra å stemme for å fordømme invasjonen i Ukraina, og har i likhet med flere land hold seg nøytrale til krigen i Ukraina. Flere afrikanske land er avhengige av handelen med Russland, og vegrer seg derfor fra å ta et standpunkt. 

REISERUTEN: Oligarkyachten Nord reiser videre til Cape Town. MarineTraffic

Kraftig kritisert

Hong Kongs myndigheter fått krass kritikk for at de lot yachten stå i fred. Dette etter at myndigheter i en rekke vestlige land har nektet adgang og beslaglagt yachter knyttet til sanksjonerte oligarker. 

– Regjeringen i Hong Kong implementerer ikke, og vi har heller ikke juridisk myndighet til å iverksette tiltak mot ensidige sanksjoner pålagt av andre jurisdiksjoner, sa en talsperson til AFP.

Det amerikanske utenriksdepartementet stilte spørsmål ved transparensen til finansknutepunktet og advarte om at det kan skade deres omdømme, ifølge CNN.

De siste månedene har en rekke russisk-eide superyachter reist til deler av verden hvor de ikke blir rammet av sanksjoner. Altså til Tyrkia, deler av Asia og Karibia.