<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lerøy vil permittere flere hundre ansatte

– Markedet er nesten helt borte etter regjeringens forslag om tredobling av skatten og modellen de bruker, sier Lerøy-sjef Henning Beltestad.

Publisert 9. nov. 2022
Oppdatert 9. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
LERØY-SJEF: Henning Beltestad. Foto: Eivind Yggeseth

 

Lerøy Seafood har i dag sendt ut permitteringsvarsler til 339 ansatte, opplyses det i en melding.

De gjelder ansatte ved fire av Lerøys bearbeidingsvirksomheter - ett anlegg på Skjervøy, to på Hitra og ett på Osterøy.

«Permitteringene er en helt uunngåelig konsekvens av den kaotiske situasjonen regjeringen har påført industrien, Lerøy og alle våre ansatte», skriver selskapet i meldingen, som viser til forslaget om sjokkskatt for laksebransjen, som ble lagt frem i slutten av september.

– Selv om vi har jobbet intenst i over en måned for å få på plass kontrakter med våre kunder så har vi ikke lykkes med det. For å bearbeide laksen må vi ha langtidskontrakter, og dette markedet er nesten helt borte etter regjeringens forslag om tredobling av skatten og modellen de bruker. Hvis vi ikke har kunder til våre bearbeidede produkter, kan vi heller ikke produsere dem, sier Lerøy-sjef Henning Beltestad i en kommentar.

Tør ikke ta risikoen

I forslaget til den mye omtalte grunnrenteskatten legges det opp til at resultatet skal beregnes av såkalt normpris, som betyr Nasdaq-spotprisen på laks.

Ettersom Nasdaq-prisen varierer risikerer oppdretterne å betale grunnrenteskatt av et beløp som ikke tilsvarer faktisk resultat. Det har gjort det utfordrende å inngå fastpriskontrakter på norsk laks.

Beltestad trekker frem at han er sikker på at dette ikke er regjeringens intensjon, men påpeker at det i aller høyeste grad er konsekvensene av forslaget deres.

– Hverken vi eller våre kunder kan ta risikoen det er å måtte betale skatt på en inntekt vi muligens ikke har, sier Beltestad.

– Når vi ser at vi ikke har arbeidsoppgaver til våre ansatte plikter vi å varsle dem, det er det vi er tvunget til å gjøre. Vi håper at politikerne lytter, og våkner, slik at eventuelle endringer i beskatning blir tuftet på fakta og den kunnskap som vi vet vil komme frem i høringsrunden. Endringen kan ikke gjøres gjeldene før 1.1.2024, fortsetter Lerøy-sjefen.