<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Provoserte USA – gjør han det igjen?

OPEC+ provoserte USA med produksjonskuttet tidligere i høst. Saudi-Arabias energiminister varsler nå en forsiktig tilnærming. 

Publisert 11. nov. 2022
Oppdatert 11. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
SITTER ROLIG: Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman. Foto: Bloomberg

Lavere inflasjon enn ventet i USA løftet investorenes risikovilje kraftig torsdag, og utviklingen fortsetter fredag etter at Kina har lettet på coronarestriksjonene.

Dette uttrykker seg blant annet i et markant oppsving i oljeprisene, og frontkontrakten for Brent-oljen er fredag ettermiddag opp nesten 3 prosent til 96,34 dollar pr. fat. WTI-oljen er opp 3,2 prosent til 89,22 dollar pr. fat.

«Betydelig» Kina-grep

Kina har eksempelvis redusert karantenetiden for reisende og nærkontakter, og vraket et kontroversielt system som straffer flyselskaper for å bringe coronasmittede til landet. 

«BETYDELIGE» GREP: Mener DNBs senior oljeanalytiker Helge André Martinsen om Kinas coronalettelser. Foto: Iván Kverme

«Endringene ser ut til å sikte mot både en reduksjon av landets globale isolasjon og lettelser i effektene av virusbegrensende tiltak på bakken. Dette representerer en betydelig kalibrering av Kinas nulltoleranse i coronapolitikken», skriver senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets i sin oppdatering fredag.

Likevel tviler analytikere ifølge Bloomberg på en rask gjenåpning av landet, og Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman er heller ikke overbevist.

– Juryen er ennå ute. Kinesiske myndigheter sier de fortsatt vil være strenge, uttaler han i et intervju med nyhetsbyråets TV-kanal i forbindelse med klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh.

– Handler om resesjon

Samtidig understreker han at OPEC+ nå vil gå forsiktig frem, uker etter at de 23 landene i samarbeidet som ledes av Saudi-Arabia og Russland irriterte USA ved å kutte produksjonen

OPEC+ møtes igjen 4. desember for å avgjøre om produksjonen skal kuttes, holdes uendret eller økes. Mange tradere er bekymret for energimangel når EUs og Storbritannias embargo mot russisk olje trer i kraft 5. desember – altså dagen etter OPEC-møtet.

– Medlemmene ser på tilstanden i verdensøkonomien, og registrerer mye usikkerhet. (...) Det handler om å være ansvarlig og ikke miste av syne hva markedet trenger. Det handler om resesjon – og jeg ser også hva sentralbanker sier og gjør, fortsetter Saudi-ministeren. 

Han viser også til forrige måneds rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som tegnet et bilde av at mange økonomier ennå ikke har nådd bunnen.