<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De setter oss i karantene, men gir oss ikke mat

Det har igjen brutt ut store demonstrasjoner ved Foxconns gigantiske iPhone-fabrikk i Kina.

Publisert 23. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
DEMONSTRERER: Det skal ha blitt ampert mellom demonstranter og opprørspolitiet ved Foxconn-fabrikken. Skjermbilde fra Twitter

Bilder og videoer som sirkulerer på sosiale medier viser hundrevis av ansatte ved Foxconn i Zhengzhou, som demonstrerer ved fabrikken.

Det jobber om lag 200.000 ansatte på Zhengzhou-fabrikken, som er verdens største produsent av iPhoner.

I enkelte av videoene, som ikke har blitt verifiserte, ser man opprørspoliti og folk i hvite beskyttelsesdrakter som slår hardt ned på protestene. Flere hevder å ha blitt slått av styrkene, skriver BBC.

Lovet bonus – endret kontrakten

Årsakene til demonstrasjonen skal være flere. Et coronautbrudd i regionen i slutten av oktober skal ha gjort at Foxconn valgte å isolere sine ansatte, slik at de ble nødt til å bo på arbeidsplassen uten kontakt med omverdenen. 

Mange ansatte ble deretter sett løpende bort fra fabrikken, i frykt for å bli plukket opp og sendt til isolasjon. 

VOLD: En person filmer en mann som blir slått av styrkene (i bakgrunnen), før de begynner å gå mot ham og ber han slutte å filme. Skjermbilde fra Twitter

For å dekke tapet i antallet ansatte skal Foxconn ha rekruttert nye og gitt lovnader om generøs timelønn og bonuser, som ikke skal ha blitt innfridd.

– De endret kontrakten slik at vi ikke kunne få bonusen slik de hadde lovet. De setter oss i karantene, men gir oss ikke mat, sier en ansatt under en direktesending fra demonstrasjonen, ifølge BBC.

Sensurerte videoer

Den ansatte hevder å ha sett en alvorlig skadd person som ble slått av politiet, og som har fått livstruende skader.

– Hvis de ikke dekker våre behov, vil vi fortsette å kjempe, sier han videre.

Et annet klipp viser flere arbeidere som konfronterer politibetjenter mens de roper «Forsvar våre rettigheter! Forsvar våre rettigheter!», skriver AFP.

Weibo, som er Kinas versjon av Twitter, skal ha sensurert emneknaggen «Foxconn Riots», ifølge The Guardian.

Foxconn har foreløpig ikke kommentert opprørene eller anklagene om vold mot demonstrantene. 

Apple varslet tidligere i november at problemer ved Foxconn-fabrikken, som blant annet coronautbruddet, ville føre til redusert produksjon av iPhoner og et svakere resultat for årets siste kvartal.