<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En bitter pille de fleste vil svelge

EU hamstrer russisk LNG, og regningen er femdoblet på ett år. Forsker tror de fleste europeiske land «gladelig ignorerer dette.»

Publisert 30. nov. 2022
Oppdatert 30. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
FEMDOBLER INNTEKTENE: Europa hamstrer LNG av Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

Kullet er sanksjonert og snart kommer oljeembargoen, men Europa hamstrer russisk LNG (flytende naturgass, red. anm.) som aldri før og en boikott der blir neppe aktuell med det første, melder Bloomberg.

Stansen av gasstrømmen gjennom Nord Stream har bidratt til å løfte den europeiske LNG-importen fra Russland med 40 prosent det siste året, noe nyhetsbyrået beskriver som en bitter pille for mange land i et EU som har pepret russerne med tøffe sanksjoner i kjølvannet av president Vladimir Putins Ukraina-invasjon.

LNG-regning femdoblet

EU brukte rekordhøye 12,5 milliarder euro på russisk LNG fra januar til september, fem ganger mer enn i samme periode i fjor. Sporing av skips- og havneaktivitet viser at kraftig stigende etterspørsel fra land som Frankrike and Belgia har gjort Russland til den neste største LNG-leverandøren til nordvest-Europa i år – langt bak USA, men foran Qatar.

TYSKLAND JOBBER HARDT: For å gjøre seg uavhengige av russisk gass. Her fra byggingen av Unipers flytende LNG-terminal i Wilhelmshaven. Foto: Bloomberg

– Strømmen av russisk LNG må fortsette. Det er nødvendig for den globale LNG-balansen: det er stramt nok som det er. Jeg tror de fleste europeiske land gladelig ignorerer dette, sier forsker Anne-Sophie Corbeau til Bloomberg. Hun er forsker hos Center on Global Energy Policy ved Columbia University. 

Av europeiske land er det bare Storbritannia og de baltiske statene som har stanset LNG-kjøpene fra Russland. Faktisk utgjør russisk gass nå mindre enn 10 prosent av Europas gassimport, ned fra over en tredjedel i fjor. Derimot nærmer LNG-andelen av gassimporten seg 50 prosent.

Europa har få alternativer

Effekten av LNG-oppsvinget på Russlands statsbudsjett er ifølge nyhetsbyrået uklar, men regjeringen søker en høyere skatt fra overskuddene hos gasseksportørene. Og om Russland har sendt mindre gass gjennom rørledninger til Europa, har landet nytt veldig godt av høye markedspriser.

Enn så lenge ser Europa ut til å ha få alternativer til å fortsette russiske LNG-kjøp. Kraftig oppgang i mat- og drivstoffpriser driver inflasjonen, og energisikkerhet blir førsteprioritet for regjeringer flest. 

– Gassmarkedet vil trolig være stramt frem til nye LNG-alternativer blir tilgjengelige i tidligst 2025. Det er tvilsomt om EU vil finne konsensus om tøffere sanksjoner som vil inkludere russisk LNG, sier rådgiver og gjesteforsker Kate Dourian hos Arab Gulf States Institute i Washington.