Russlands president Vladimir Putin har bestemt seg for å droppe denne ukens G20-møte på Bali, men vil likevel dominere dagsorden, melder Financial Times.
Kina og India, to av verdens seks største økonomier, har ikke fordømt Putins annektering av landområder i Ukraina. Samtidig har ulike G20-medlemmer med bånd til Saudi-Arabia, Sør-Afrika og Tyrkia avvist vestlige krav om å straffe Russland for invasjonen.
– Dette er faktisk det første G20-møtet som finner sted etter avslutningen av «post kald krig-æraen.» Du vet, dette er en ny verden. Vi er tilbake til et globalt landskap med militær rivalisering mellom Vesten og Russland. Og denne rivaliseringen gjelder nå Kina også. Dette stiller et stort spørsmålstegn ved G20s evne til å fungere som en kooperativ enhet, sier seniorstipendiat Charles Kupchan i den New York-baserte tenketanken Council on Foreign Relations.
Ingen fordømmelse
Kinas og USAs presidenter Xi Jinping og Joe Biden møttes mandag på sidelinjen av G20-toppmøtet, og Xi tok der til orde for å styrke forholdet mellom Beijing og Washington.
Samtidig understreket Biden at stormaktene har et felles ansvar for å bevise at de kan «håndtere sine mange forskjeller.»
Putin har sendt sin utenriksminister Sergej Lavrov til Bali, og russiske tjenestemenn vil ifølge avisen fortsatt være en del av de formelle G20-forhandlingene, som til nå ikke har oppnådd konsensus.
– Det vil ikke bli noen enighet om en uttalelse som fordømmer Russlands krig i Ukraina, sier en høytstående tysk G20-talsperson.
Historisk splittelse
Personer brifet om forhandlingene hevder overfor Financial Times at det «nesten sikkert» blir enighet om en bred, ikke-spesifikk erklæring om at «dette ikke er tiden for krig» – eventuelt en såkalt «joint assertion» fra 19 eller 18 land. De samme kildene hevder sjansen er større for full enighet om en uttalelse som fordømmer opptrapping av atomvåpen.
Indonesiske tjenestemenn har ifølge avisen en jobb med å overtale alle til å bli med på det tradisjonelle gruppebildet, ettersom vestlige ledere viser utbredt opposisjon mot å vise seg ved siden av den russiske utenriksministeren.
– Jeg ville ikke ha vært i indonesernes sko i forhold til at de er vertskap for et møte som finner sted mot et bakteppe av ideologisk og geopolitisk splittelse vi ikke har sett siden Berlinmuren falt, sier Kupchan, som i årene 2014-17 var spesialrådgiver for USAs daværende president Barack Obama.