<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardær hevder han snart er blakk

FTX-børsens banemann, kryptoklovnen Sam Bankman-Fried, er nede og bruker nå av sin siste million kroner.

Publisert 6. des. 2022
Oppdatert 6. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
TOM FOR PENGER: Bare en liten million kroner skal være igjen av Bankman-Frieds likvide midler. Den gigantiske milliardformuen forsvant med FTX- og Alameda-katastrofen. FOTO: Bloomberg

Den fallerte sjefen for kryptobørsen FTX har de siste ukene løpt fra avis til avis for å «snakke ut» om den vonde tiden. Nå er hans offentlige holdning at han bare var en uvitende og uerfaren forretningsmann med de beste intensjoner.

Til CNBC hevder han å være på sine siste 100.000 dollar.

Bankman-Fried hevder i flere intervjuer at han ikke oppfattet dybden i det han foretok seg.

Nå kan han ende opp med en rekke søksmål og juridiske floker, etterforskning og lange fengselsstraffer – selv om han per dags dato virker både uberørt og uredd.

Han er foreløpig ikke tiltalt eller siktet for noe kriminelt.

Ting tar tid

Tidligere store fall hos finanspersoner og institusjoner, som Enron, har vist at det juridiske systemet i USA er både omfattende, komplisert og jobber sakte.

Én av de største svindelsakene i moderne tid, var Bernie Madoff og hans pyramidespill. Da han ble arrestert i New York, under 24 timer etter at justismyndighetene fikk saken på på bordet, innrømmet han umiddelbart.

Ett kort virker

Det er langt fra New York til Bahamas. Også i juridisk erfaring og tempo. Bankman-Fried har så langt hevdet sin totale uskyld i å ha handlet ulovlig med vitende vilje.

Siden regnskapsføringen hos både FTX og Alameda betegnes som det komplette kaos, hvor kostnader ble kommunisert og registrert i chatte-tjenester, er det forventet at bostyrer vil få en formidabel oppgave med å jobbe seg gjennom materien.

Nå har Bankman-Fried bare ett eneste kredittkort som virker, hevder han. 

Hvem er Sam Bankman-Fried?

Bankman-Fried har ifølge Bloombergs milliardærindeks sett formuen rase fra 16 milliarder dollar, til nesten null på et par dager, og han skriver på Twitter at han er sjokkert over å se hvordan det hele har utviklet seg.

På det meste skal han ha vært god for 26 milliarder dollar, ifølge Marketwatch.

Bankman-Fried studerte ikke økonomi eller finans, men har en major i fysikk og en minor i matematikk fra MIT i 2014. Han så på de fire årene på MIT som «f..king useless», ifølge Marketwatch. «Ikke noe av det jeg lærte på college var til hjelp annet enn på det sosiale plan», skal han også ha uttalt.