<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Første som har tapt 200 milliarder dollar

Elon Musks formue har rast i takt med Tesla-aksjen i 2022, og i løpet av de seneste 14 månedene har Twitter-, SpaceX- og Tesla-eieren tapt over 2 billioner kroner. 

Publisert 31. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord
SÅ MYE HADDE JEG..: Kraftig nedsalg og enda kraftigere kursfall i Tesla, gjør at SpaceX nå er Elon Musks mest verdifulle eiendel.  Foto: Bloomberg

Elon Musk ble i januar 2021 den andre personen noensinne som har hatt en anslått formue på over 200 milliarder dollar på Bloomberg Billionaire Index. Sørafrikaneren brøt barrieren bare noen måneder etter Amazon-Jeff Bezos. 

Men etter at Tesla-aksjen har hatt en sammenbrudd på børsen og falt nesten 70 prosent i løpet av 2022, har nå Musk blitt den første i historien som har tapt 200 milliarder dollar, skriver Bloomberg.

Passert av franskmann

Ifølge Bloombergs milliardærindeks er nå formuen til Musk på «ynkelige» 137 milliarder dollar, rundt 1,38 billioner kroner, etter at hans anslåtte formue hans peaket 4. november 2021 på 340 milliarder dollar. 

Musk var verdens rikeste person frem til desember 2022, da han ble passert av den franske forretningsmannen og eieren av luksuskonsernet LVMH, Bernard Arnault.

Formuefallet til Musk illustrerer kanskje mer enn noe annet hvor «hett» aksjemarkedet ble under pandemien. Teslas markedsverdi passerte 1 billioner dollar for første gang i oktober 2021, og da ble selskapet med ien svært eksklusiv klubb med teknologiselskaper som Apple, Microsoft, Amazon og Alphabet, til tross for at bilene deres bare utgjorde en liten andel av det totale bilmarkedet. 

Tesla-aksjen er også den dårligst presterende i 2022 blant de mest verdifulle teknologiselskapene og er også blitt en shortfavoritt. Mer enn en halv milliard dollar har blitt shortet i desember, og aksjen er med det den nest mest shortede aksjen i USA, etter Apple.

SpaceX-andel mest verdt

I tillegg har Musk også vært opptatt med Twitter-oppkjøpet, som han brukte 44 milliarder dollar på i oktober. Hvor han har gått aggressivt ut og sparket ansatte, suspendert journalister og invitert tilbake tidligere utestengte kontoer. 

For å finansiere Twitter-oppkjøpet har Musk måttet selge unna Tesla-aksjer i stor skala, og han skal ha solgt unna såpass mye at Tesla ikke lenger er hans største eierpost. 

Ifølge Bloomberg er nå eierandelen hans på 42,2 prosent i Space Exploration Technologies (SpaceX) nå verdt 44,8 milliarder dollar, noe som overstiger eierandel hans i Tesla som skal være verdt 44 milliarder dollar. Vel om merke at han fortsatt sitter på opsjoner med en anslått verdi på 27,8 milliarder dollar.