<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik saboterer hackere Russlands krigføring

Hackere er blitt et kraftig ukrainsk våpen.

Publisert 10. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
AVKLEDD: Forsvarsminister Minister Sergei Shoigu og haukene i Kreml skal straffe russiske firma som opplever datainnbrudd. Datalekkasjer er blitt et kraftig våpen for Ukraina.  FOTO: NTB

Den anerkjente journalistgruppen Bellingcat , som har spesialisert seg på journalistisk etterretningsarbeid ved hjelp av åpne kilder, greide i oktober 2022 å avsløre hvordan en enhet  russiske militæringeniører programmerte inn høy presisjon i navigasjonsdataene til russiske kryssermissiler.

Bellingcat fant mye av informasjonen blant store mengder data - levert i større data-dump fra pro-ukrainske hackere.

– Slike lekkasjer har vist seg nyttige for undersøkende journalistikk, selv om det er flere terabyte med ustrukturert data, som er ekstremt vanskelig å analysere og verifisere, sier Aric Toler, direktør for opplæring og forskning hos Bellingcat til The Record.

Daglige lekkasjer

Siden starten av krigen har Bellingcat sett en enorm økning av lekkasjer fra pro-ukrainske hackere. Gravejournalisten Emma Best hos varslernettstedet Distributed Denial of Secrets, sa til The Record i fjor sommer, at hackere hadde lekket over 12 millioner russiske dokumenter til organisasjonen bare siden krigsutbruddet.

AVSLØRER HVEM OG HVORDAN: Da Hackere gjorde det mulig for Bellingcat å identifisere ingeniørene som gjore Russlands kryssermissiler mer presis, kunne Ukraina sette i gang sine motvåpen. FOTO: NTB

Ukrainske hackere og deres allierte publiserer russiske datalekkasjer omtrent daglig. Målene er ofte statlige etater som Russlands sentralbank eller Roskomnadzor, et organ som driver overvåkning av kommunikasjon og massemedia. Samt sivile selskaper som Citymobil eller reisebyrå som Level Travel.

Når dataene blir analysert og satt sammen til å vise sensitiv informasjon, blir de et potent våpen for Ukraina.

Som da Russland utførte et massivt missilangrep mot ukrainske byer nyttårsaften, skrev ukrainske hackere på Telegram at de ville angripe russisk digital infrastruktur som hevn.

Det som med det første virker mer som en trussel født av sinne, er i virkeligheten et  kraftig våpen.

Russland vedtok nemlig i desember en lov som gjør at russiske myndigheter kan bøtelegge selskaper som blir utsatt for datainnbrudd med bøter opp til 70 millioner kroner.

Avslørte FSB

En annen avsløring  som viser hvordan lekkede data fra sivile selskaper kan hjelpe Ukrainsk etterretning, er lekkasjen etter hackingen av Yandex Food, en populær matleveringstjeneste i Russland. 

Der viste det seg at agenter for Russlands sikkerhetstjeneste (FSB) ifølge Bellingcat, bestilte mat til arbeidsplassene sine ved å bruke sine offisielle e-postadresser.

For å verifisere denne lekkasjen, krysskoblet Bellingcat data til profiler på sosiale medier og andre lekkede databaser. Ukrainas etterretning bruker deretter slike data til å sette sammen den såkalte «bøddelens bok», som er en oversikt som viser russiske soldater begå krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.