<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tesla får fagforeningskritikk i Tyskland

Arbeiderne får for lite fritid og er redde for å uttale seg, er blant beskyldningene mot Elon Musks Tesla ved anlegget deres i Brandenburg.

Publisert 16. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 251 ord
ORDNUNG MUSS SEIN: Tesla skal visstnok ikke like at de ansatte uttaler seg om forholdene ved selskapets gigafactory i Grünheide. Foto: Bloomberg

Tesla får kritikk fra den tyske fagforeningen IG Metall og politikere etter anklager om at arbeidere ved fabrikken i Brandenburg må jobbe urimelige arbeidstider og er redde for å uttale seg. Dette har gjort at flere nå ber om en etterforskning av bilprodusenten. 

Redde for å uttale seg

På sin årlige pressekonferanse sa IG Metall, som har kontorer i nærheten av Tesla-fabrikken og som visstnok er i jevnlig kontakt med arbeiderne, sa fagforeningen at det kommer inn stadig flere meldinger om lengre arbeidstid og lite fritid ved Tesla-anlegget. 

Arbeidere skal også ha blitt mer redde for å diskutere arbeidsforholdene deres åpent på grunn av taushetserklæringer de ble bedt om å signere sammen med arbeidskontraktene sine, skriver Reuters.

Noe som forverret disse bekymringene var da Tesla hadde en stillingsutlysning på nettsiden deres etter en «Security Intelligence Investigator», som skulle samle inn «informasjon på bakken både innenfor og utenfor Teslas vegger for å beskytte selskapet mot trusler».

– Entusiasmen visner

– Ansatte startet i Tesla med stor entusiasme for prosjektet. Over tid ser vi at denne entusiasmen visner, sier Irene Schulz fra IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen.

– Tesla gjør ikke nok for å forbedre arbeidsforholdene og setter av for lite tid til fritid, familie og restitusjon.

På mandag meldte også den tyske avisen Handelsblatt at lokale politikere i både SPD og CDU har uttrykt bekymring for påstandene, og har bedt om nærmere undersøkelser fra både Tesla og de lokale myndighetene.

– Delstatsregjeringen i Brandenburg må håndheve arbeidssikkerhet gjennom tett kontroll av Tesla, sier Christian Baeumler fra Kristelig Demokratene (CDU) til Handelsblatt.