<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste på ni måneder: – Risikoen er underpriset

Differansen mellom rentene på de tiårige tyske og italienske statsobligasjonene er på sitt laveste nivå på ni måneder, men analytikerne er uenige om dette er tidspunktet å shorte.

Publisert 17. jan. 2023
Oppdatert 17. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 497 ord
ESB-president Christine Lagarde i lystig samtale med Italias finansminister, Giancarlo Giorgetti, under et møte mellom eurosonens finansministere mandag. Fortsetter Lagarde rentehevingene kan hun gi Giorgetti betydelig mer hodebry. Foto: NTB

Med utsikter til stadig lavere inflasjonsnivåer i 2023, har året startet med at store pengemengder er blitt pumpet inn i de globale inflasjonsmarkedene. Høyere etterspørsel går hånd i hånd med lavere avkastningskrav, noe som spesielt har kommet til utrykk i de italienske statsrentene.

Mens Den europeiske sentralbanken (ESB) og sjeføkonom Philip Lane fortsetter jobben med å prate markedets renteforventninger opp , virker investorer usikre på hvorvidt rallyet i italienske statsobligasjoner (BTP) kan vare så mye lengre, ifølge Bloomberg.

Spredningen mellom de tiårige tyske og italienske statsrentene – som er en indikator på gjeldsforskjellen i eurosonen – er på sitt laveste nivå på 9 måneder. Tirsdag er differansen mellom tiårige tyske Bund og italienske BTP på rundt 180 basispunkter. Da obligasjonsmarkedene åpnet den 2. januar var differansen på 210 basispunkter.

«Denne differansen mellom BTP og Bund virker å underprise risikoen,» sier Gareth Hill i Royal London til Bloomberg. 

«Vi er i en situasjon hvor ESB fortsatt vil stramme inn pengepolitikken, samt at inflasjonsproblemet i Europa er vedvarende.» 

Følsomme italienere

Italias statsgjeld er en av de mest tyngende i Europa. Med en gjeld på rundt 1,5 ganger BNP er landet relativt mer følsomme overfor dyrere lånekostnader, som følge av rentehevinger fra ESB. Til sammenligning er den tyske statsgjelden i 2022 estimert til å ligge på rundt 60 prosent av BNP, ifølge Statista . Ved rentemøtet i desember hevet ESB-sjef Lagarde rentene med 50 basispunkter, og lovet videre hevinger i 2023.

Likevel er ikke bildet utelukkende dystert for Italias statsgjeld. Etter et par måneder med mer enn 10 prosent inflasjon, falt inflasjonsforventningene i eurosonen i januar fra 5,4 til 5,0 prosent. Riktignok forventningene for 12 måneder frem i tid.

Analytikere undersøkt av Bloomberg tror også på videre rentehevinger, med en styringsrente på 3,25 prosent mot forsommeren, men der tror også analytikerne at det stopper, med en rentenedgang til 3,00 prosent i tredje kvartal i 2023.

Inflasjonen enda ikke snudd

Ifølge de foreløpig ferskeste tallene for desember, har den italienske kjerneinflasjonen enda ikke snudd. Etter en kjerneinflasjon på 5,59 prosent i november, steg den videre til 5,85 i desember, ifølge Trading Economics. 

ESB har annonsert at de i andre kvartal i 2023 vil starte med obligasjonssalg. Det blir en utfordring for Italia å selge statsobligasjoner når en statsgjeld på 227 milliarder euro skal refinansieres i løpet av året, ifølge estimater fra Goldman Sachs. Det vil fort gi økte avkastningskrav og stigende italienske statsrenter. Goldman Sachs er pessimistiske på italienernes vegne, og ser for seg at differansen mellom Bund og BTP kan nå 235 basispunkter. 

«Differansen mellom tysk og italiensk statsgjeld er for liten, og burde øke fra dagens nivåer,» sier Mohit Kumar, rentestrateg hos Jefferies, som ser for seg å øke eksponeringen mot slutten av måneden.

Dog er ikke alle analytikerne like pessimistiske. BlueBays porteføljeforvalter Kaspar Hense tror på videre rally for europeiske obligasjoner dersom inflasjonen i eurosonen faller kraftig i februar og mars. Ved et slikt scenario ser Hense en rentedifferanse mellom Bund og BTP på 150 basispunkter.

«Da gir det mening å shorte italiensk statsgjeld,» avslutter Hense.