<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer rettslige skritt etter Credit Suisse-kjøpet: – Oppkjøpet var bortkastet

Flere sveitsiske investorer har kritisert måten UBS' kjøp av Credit Suisse ble gjennomført på. Nå vurderer de å ta rettslige steg.

Publisert 20. mars 2023
Oppdatert 20. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 292 ord
SURE: Ethos Foundation skal finne ut hvem som var ansvarlige for at UBS' Credit Suisse-oppkjøp ikke måtte godkjennes av aksjonærene. Foto: NTB

Sveitsiske myndigheter hasteinnførte en ny lov som gjorde at UBS' kjøp av Credit Suisse ikke måtte godkjennes av bankens aksjonærer. Flere investorer har blant annet tapt store summer etter at de ytterligere Tier 1-obligasjonene (AT1) ble nedskrevet.

Ethos Foundation, som uttaler seg på vegne av pensjonsfond og andre institusjonelle investorer som eier opptil 5 prosent av begge bankene, sier de vil vurdere rettslige skritt mot at aksjonærene ikke fikk stemme over transaksjonen, ifølge Financial Times.

– Oppkjøpet var bortkastet for aksjonærene og Sveits' økonomi, ifølge Ethos, som sier videre at de i løpet av de nærmeste dagene vil undersøke «alle muligheter, inkludert rettslige, for å avgjøre hvem som er ansvarlige for denne farsen».

Bank of England enig med Sveits

I en uttalelse mandag ettermiddag presiserte Bank of England (BoE) i hvilken rekkefølge aksjonærer og kreditorer vil bære tap tilknyttet et tilfelle ved et insolvens- eller oppløsningsscenario.

– Dette var tilnærmingen vi hadde ved oppløsningen av SVB UK (Silicon Valley Banks filial i Storbritannia, red.anm.), hvor alle av SVB UKs AT1- og «Tier 2»-instrumenter (T2) ble skrevet ned i sin helhet, og hele bankens egenkapital ble overført for den nominelle summen på 1 pund, skriver BoE.

Sentralbanken presiserer at kreditorene med AT1-instrumenter, som har høyest risiko og dermed høyest renter, kommer før den ordinære egenkapital på «Tier 1» (CET1) i rekkefølgen over hvem som skal bære tapet. Eierne av AT1-instrumenter kommer igjen bak de med T2-instrumenter.

Eierne av disse instrumentene bør forvente tap ved oppløsning eller insolvens basert på deres plass i dette hierarkiet, ifølge BoE.

Samtidig sier banken seg enig med sveitsiske myndigheters handlinger på søndag for å sikre finansiell stabilitet. I tillegg sier BoE at banksystemet i Storbritannia er velkapitalisert og finansiert, og forblir trygt.