<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En stormaktskrig under havet

Kampen om infrastrukturen er i gang og USA satte alt i bevegelse for å dytte Kina ut av gigantprosjekt.

Publisert 27. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord
UNDERSJØISKE FIBERKABLER: Akkurat nå utkjemper USA og Kina en proxykrig om informasjonsmotorveiene mellom vesten og Asia. I potten ligger milliarder av kroner og frykt for tap av nasjonal sikkerhet for flere aktører. FOTO: Dreamstime

Under verdenshavene ligger de ekstremt viktige fiberoptiske kablene som transporterer verdens vitale data. Rundt infrastrukturen er det stormaktskrig, skriver Reuters.

USA, som frykter kinesisk spionasje, har fintet Kina ut av et gigantprosjekt og dermed forhindret direkte fiberforbindelse mellom Kina og USA.

I februar startet det amerikanske kabelselskapet SubCom leggingen av fiberkabelen; South East Asia–Middle East–Western Europe 6, kjent som SeaMeWe-6. 

Prislapp: 600 millioner dollar, tilsvarende 6,3 milliarder kroner.

Fiberkabelen som skal være lagt ferdig i 2025, vil forbinde en rekke land på sin vei fra Singapore til Frankrike. Opprinnelig et kinesisk prosjekt som ble utmanøvrert av USA, skriver Reuters.

Kinesiske HMN Technologies hadde omtrent kontrakten klar til signering og finansieringen kom fra en rekke globale selskaper som blant annet amerikanske Microsoft, franske Orange og de tre kinesiske statseide teleselskapene China Telecommunications Corporation, China Mobile Limited og China United Network Communications.

Selv om HMN, med sine subsidier fra Kina, hadde det laveste anbudet, raknet det totalt i februar i år.

Submarine telecom forum skriver at USA satte inn harde sanksjoner som hindret Kina-tilknyttede selskaper å være eiere i kabler som endte opp i USA.

Kontrakten for leggingen av hele SeaMeWe-6 gikk så til amerikanske SubCom.

Nå har nyhetsbyrået Reuters avdekket stormaktspillet i kulissene og skriver i en lang artikkel om hvordan den amerikanske regjeringen grep inn i begivenhetenes gang.

Amerikanske toppdiplomater rundt om i verden skal ha kontaktet prosjektets store teleoperatører og fortalt at det skulle settes inn lammende sanksjoner mot kinesiske HMN Technology, som ville sette investeringene i fare. Dette skjedde også med andre undersjøiske prosjekter som HMN Technologies var en del av, noe Fijitimes skrev om i juni 2021.

I desember 2021 gikk det amerikanske handelsdepartementet ifølge Reuters ut og sa at HMN Technologies intensjon med kabelprosjektet, var å stjele amerikansk teknologi.

Noe en høytstående tjenesteperson i det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter og forteller til nyhetsbyrået at de gjennom sine ambassader tok til orde for å hjelpe SubCom med å vinne kontrakten, inkludert å advare andre land om sikkerhetsrisikoen HMN Technologies utgjorde.

I februar 2022 kunngjorde SubCom at de hadde vunnet kontrakten om å bygge SeaMeWe-6-kabelen.

26. juni 2022 publiserte Det hvite hus et faktaark som beskriver fremtidige infrastrukturprosjekter, inkludert SeaMeWe-6. 

I dokumentet står det at den amerikanske regjeringen «samlet hadde bidratt til å sikre» tildelingen av kontrakten for SubCom.