<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøper seg inn i oppdrettsselskap for 2,2 mrd.

Bewi Invest planlegger å gjennomføre en emisjon på 500-700 millioner kroner for å finansiere kjøpet – og sikter mot børsnotering.

Publisert 29. mars 2023
Oppdatert 29. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
Illustrasjonsbilde: Bloomberg

  -  

Bewi Invest kjøper 44,4 prosent av lakseoppdretsselskapet SinkabergHansen, opplyser de i en børsmelding onsdag. 

Kjøpet blir gjort gjennom en avtale om kjøp av eierposten til søsknene Berg-Hansen. Berg-Hansen-familien får mer enn halvparten av oppgjøret i Bewi Invest-aksjer, står det videre.

Kjøpesummen er avtalt til 2,2 milliarder kroner, som gir en selskapsverdi på hele SinkabergHansen på 5 milliarder kroner. Berg-Hansen får 900 millioner kroner i aksjer i Bewi Invest i oppgjøret, som vil utgjøre en estimert eierandel på 15-16 prosent av aksjene i selskapet.

Bewi Invest planlegger å gjennomføre en emisjon på 500-700 millioner kroner for å finansiere kjøpet. Selskapet har allerede fått bindende forpliktelser fra nye og eksisterende eiere på over 500 millioner kroner, skriver de.

Vil på børs

I tillegg setter kjøpet fart på planene om å børsnoteres på Oslo Børs, alternativt Euronext Growth. Styret har intensjon om å søke notering innen 12 måneder fra transaksjonen er gjennomført.

SinkabergHansen er Norges niende største oppdrettsselskap, lokalisert på flere steder i Midt-Norge. Ifølge meldingen hadde de inntekter på ca. 3,5 milliarder kroner i 2022.

– Eierposten i SinkabergHansen er svært attraktiv for oss, og en viktig milepæl i etableringen av en sterk og lønnsom posisjon innen sjømat. Den komplementerer andre eierposter vi har i den bransjen, og vi ser gode muligheter for synergier på tvers av porteføljen vår, sier daglig leder Bjørnar André Ulstein.

– Utfordrende rammevilkår

Fra før er Bewi Invest eier i over ti selskaper, primært innen industri, eiendom og sjømat. De to største investeringene er Bewi og KMC Properties, der de eier henholdsvis 51 og 43 prosent.

Familien Berg-Hansen har tidligere varslet at de var villige til å vurdere eierskapet sitt i SinkabergHansen. I tillegg peker de på lakseskatten som en sentral årsak.

– Det er ingen hemmelighet at vi opplever de regulatoriske rammevilkårene for næringsvirksomhet som vår,  stadig mer utfordrende. Vi legger heller ikke skjul på at en betydelig skjerpet skattlegging av verdiskapning som den vår bedrift står for, har vært utløsende for vår beslutning om å selge. Når vi i tillegg kom til enighet med Bewi, ble dette en god løsning både for oss og for bedriften. Nå får vi videreført vårt engasjement i og for næringen, samtidig som vi også legger til rette for et generasjonsskifte, sier talsperson for familien, Hallbjørn Berg-Hansen.