<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bjarne Schieldrop om oljekuttet: – Kan hjelpe Russland

Høyere oljepriser vil sikre Russland bedre finansiering av Ukraina-krigen, mener SEB-analytikeren. Han peker også på at Opec+ kan kutte oljeproduksjonen langt mer om ønskelig.

Publisert 3. apr. 2023
Oppdatert 3. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
FLERE KONSEKVENSER: Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB, ser flere utfall av produksjonskuttet til Opec-landene. Foto: Ivan Kverme
FLERE KONSEKVENSER: Bjarne Schieldrop, råvareanalytiker i SEB, ser flere utfall av produksjonskuttet til Opec-landene. Foto: Ivan Kverme

Oljekartellet Opec+ kunngjorde søndag enorme kutt i råoljeproduksjonen, som overrasket både markedet og tradere.

Saudi-Arabia vil gjennomføre et kutt på 500.000 fat daglig, noe som utgjør under 5 prosent av landets daglige produksjon i 2022. Samlet sett vil det fra og med mai vil være rundt 1,1 million fat mindre råolje som strømmer inn i markedet enn tidligere antatt.

I tillegg har Russland kommet på banen og gitt beskjed om at de vil forlenge sitt eksisterende produksjonskutt på 500.000 fat pr. dag ut 2023. 

– Vanskelig politisk spørsmål

Råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop, peker på at Saudi-Arabia og Russland nå er mer på samme side.

– Man kan si at Saudi-Arabia til en viss grad «tar side med» Russland. De nye kuttene underbygger at Opec+-gruppen er intakt og at Russland fortsatt er en integrert og viktig del av gruppen, skriver han i en kommentar og fortsetter:

– Russland trenger oljepenger for sin dyre krig i Ukraina. De nylige kuttene fra de andre Opec+-medlemmene vil stramme opp oljemarkedet og dermed hjelpe Russland sikre bedre priser på råoljen de selger. Dette kan lett bli et veldig vanskelig politisk spørsmål mellom Saudi-Arabia og USA.

Det hvite hus har svart med å kalle kuttet dårlig planlagt.

– Vi tror ikke kutt er tilrådelig for øyeblikket gitt markedsusikkerhet, og det har vi gjort klart, sier en talsperson for USAs sikkerhetsråd.

Mer makt til Opec+

I oktober i fjor kuttet kartellet oljeproduksjonen med 2 millioner fat hver dag. Regnet med det siste kuttet, gir det en redusert produksjon på totalt 3,7 millioner fat olje hver dag, tilsvarende 3,7 prosent av den globale oljeetterspørselen, skriver Reuters.

Schieldrop sier det også er lettere for golflandene å kutte når amerikansk skiferolje (WTI), som er Opec+ sin eneste utfordrer, har falt tilbake.

– Mer markedsmakt til Opec+ og høyere oljepriser er den naturlige konsekvensen av avtagende amerikansk skiferoljevekst, sier analytikeren, som mener vi vil se mer av det de nærmeste årene.

Schieldrop mener oljekartellet nå viser mer smidighet.

– Det vi er vitne til er en adaptiv og smidig Opec+-gruppe som er i stand til og villig til å handle foran kurven. Den siste markedsuroen der Brent-oljen falt til 70 dollar fatet, ga nok Opec+ litt skrekk. Det vil de ikke ha noe av.

Kan kutte mer

SEB-analytikeren understreker at det overraskende kuttet likevel bare er «marginalt».

– Saudi-Arabia har fortsatt mye mer de kan kutte. Det nye kuttet vil bringe Saudi-Arabias produksjonstak til 9,98 millioner fat hver dag, bare marginalt under den gjennomsnittlige produksjonen for 2015 til 2019 på 10,15 millioner fat hver dag, skriver Schieldrop.

Ved behov kan kuttet dermed bli langt større.

– Vi har tidligere argumentert for at Opec har mye «dry powder» når det gjelder ennå ubrukt potensial for ytterligere produksjonskutt. Dette er fortsatt sant selv etter de siste kuttene. Konsekvensen er at det er begrenset nedsideprisrisiko.