<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen hopper etter enormt produksjonskutt

Det overraskende kuttet i oljeproduksjonen fra OPEC+ sender oljeprisen rett opp.

Publisert 3. apr. 2023
Oppdatert 3. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 427 ord
Foto: Andrey Rudakov

Brent-oljen er siden midnatt opp 5,2 prosent til 84,06 dollar fatet. For første gang på over tre uker har oljeprisen bikket over 80 dollar, etter at bankuroen senket prisene kraftig i mars.

WTI-oljen styrker seg 5,4 prosent til 79,78 dollar fatet mandag morgen. På det meste var oljeprisen opp 8 prosent intradag, den største prisbevegelsen på over ett år.

Årsaken er at de tre golflandene Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater søndag kunngjorde enorme kutt i råoljeproduksjonen, som overrasket både markedet og tradere.

Det var bred forventning om at oljekartellet OPEC+, som mandag skal holde et virtuelt møte, ikke ville gjennomføre flere kutt nå. I stedet kom de største reduksjonene i oljeproduksjonen siden kartellets kutt på 2 millioner fat pr. dag i oktober 2022.

1,1 millioner fat mindre pr. dag

Saudi-Arabia vil gjennomføre et kutt på 500.000 fat daglig, noe som utgjør under 5 prosent av landets daglige produksjon i 2022.

Irak kutter oljeproduksjonen med 211.000 fat pr. dag, De forente arabiske emirater reduserer med 144.000 fat pr. dag, mens Kuwait kutter 128.000 fat pr . dag. I tillegg vil Kasakhstan, Oman og Algerie redusere produksjonen med mellom 40.000-78.000 fat daglig.

Det betyr at det fra og med mai vil være rundt 1,1 million fat mindre råolje som strømmer inn i markedet enn tidligere antatt.

Russland forlenger kutt

I tillegg har Russland kommet på banen og gitt beskjed om at de vil forlenge sitt eksisterende produksjonskutt på 500.000 fat pr. dag ut 2023. 

Russland varslet først produksjonskuttet som en reaksjon på pristaket vestlige land innførte som en sanksjon på invasjonen av Ukraina. Opprinnelig var kuttet varslet ut juni.

Fra juli vil det være om lag 1,6 millioner fat mindre olje pr. dag på markedet. 

Når man regner med kuttet fra oktober i fjor med det nyeste kuttet, blir det produsert totalt 3,7 millioner fat olje mindre hver dag, tilsvarende 3,7 prosent av den globale oljeetterspørselen, skriver Reuters.

– Ikke tilrådelig

Goldman Sachs svarte på det overraskende kuttet med å løfte prisprognosene for 2023 og 2024.

Det hvite hus i USA mener kuttet var dårlig tenkt, men la til at de vil forhandle med produsenter slik at forbrukerne ikke får en for høy bensinpris, skriver Bloomberg.

– Vi tror ikke kutt er tilrådelig for øyeblikket gitt markedsusikkerhet, og det har vi gjort klart, sier en talsperson for USAs sikkerhetsråd.

Flere peker også på at beslutningen kan føre til ytterligere prisvekst på blant annet drivstoff, som kan føre til enda høyere inflasjon. Det kompliserer oppgaven til Fed og andre sentralbanker, som har prøvd å temme inflasjonen i månedsvis allerede.