<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jeffrey Epsteins «pedo-øy» solgt for halv pris

Øyene til avdøde Jeffrey Epstein har blitt solgt for halvparten av den opprinnelige prisantydningen. Kjøperen har store planer.

Publisert 4. mai 2023
Oppdatert 4. mai 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 538 ord
NY EIER: Little St. James befinner seg blant Jomfruøyene i Karibia, øst for Puerto Rico. Da Epstein ble siktet og fengslet ble øya grundig undersøkt av FBI. Foto: Reuters

Etter over et år på markedet, er øyene til den mildt sagt kontroversielle finansmannen Jeffrey Epstein omsider solgt. Kjøpesummen ble 60 millioner dollar, rundt 640 millioner kroner.

Det er litt under halv pris for det øyene først ble lagt ut til, som var 125 millioner dollar, skriver Forbes.

Kjøperen er mangemilliardær Stephen Deckoff, kjent for å ha grunnlagt private equity-selskapet Black Diamond Capital Management. Med en formue på 3 milliarder dollar er han blant de 1000 rikeste i USA, ifølge Forbes.

Deckoff har bodd i De amerikanske Jomfruøyer i over ti år, men sier han aldri har satt fot på de beryktede øyene før de ble lagt ut for salg.

Siktet for pedofili

Epstein tilbrakte mest tid på øya ved navn Little St. James. Den er på over 70 dekar og huser flere skrekkhistorier. Flere kvinner hevder å ha blitt seksuelt misbrukt og voldtatt på øya, som på folkemunne har fått kallenavnet «pedo-øya».

OMSTRIDT: Styrtrike Jeffrey Epstein var siktet for menneskehandel og seksuell omgang med mindreårige da han døde i 2019. Foto: New York State Sex Offender Registry via AP, File/NTB

Amerikanske Epstein ble først siktet for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige i 2006. Han sonet 13 måneder i fengsel etter å ha inngått et forlik med myndighetene. Under den noe spesielle soningen skal han også ha fått lov til å ta flere turer, blant annet til øya si.

I juli 2019 ble Epstein pågrepet igjen, tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på en rekke mindreårige jenter. I august tar han livet sitt i fengsel, og tiltalen mot han frafalles. Partneren og eks-kjæresten hans, Ghislaine Maxwell, straffeforfølges også og dømmes til 20 år i fengsel for å hjulpet med å rekruttere og misbruke unge kvinner.

Epsteins mest kjente offer, Virginia Giuffre, er blant dem som hevder å ha blitt misbrukt på øya, blant annet av britiske prins Andrew – kong Charles' lillebror .

Bisarre byggverk

Øyene ble verdsatt til 86 millioner dollar etter Epsteins død i 2019, skriver CNBC

SKREKKØY: Jeffrey Epstein fløy inn rike og mektige folk til overdådige fester på denne øya. Hovedresidensen er på over 2000 kvadratmeter. Foto: Reuters

Det er markant mer enn det Epstein bladde opp for dem. I 1998 kjøpte han Little St. James for 8 millioner dollar, mens naboøyen Great St. James kostet ham 22,5 millioner dollar i 2016.

Flere medier har også skrevet om flere bisarre byggverk som etter hvert dukket opp på øya, blant annet en mystisk bygning som ligner på et tempel. Han skal også ha satt opp statuer av kuer og aper, og en lenestol laget av dyrehorn og skinn.

Kjøperen planlegger nå å bygge et femstjerners luksusresort med 25 rom «som vil bidra til å styrke turismen, skape arbeidsplasser og stimulere økonomisk utvikling i regionen, samtidig som de respekterer og bevarer det viktige miljøet på øyene», skriver selskapet i en pressemelding.

En «betydelig del av salgsprovenyet» blir utbetalt til myndighetene på De amerikanske jomfruøyene, som  tidligere avtalt mellom regjeringen og Epstein-boet, opplyses det videre.