<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt USA-raid i engelsk fotball

Championship-klubben Birminghams kinesiske hovedeiere selger aksjene sine til den amerikanske hedgefondforvalteren Tom Wagner.

Publisert 8. mai 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 517 ord
PÅ RYGG: Championship-klubben Birmingham City har slitt økonomisk i mange år. Bildet er fra en kamp mot Sheffield United i 2019. Foto: NTB

Britiske fotballklubber er i spill, og ikke bare på Premier League-nivå. Championship-klubben Birmingham Citys kinesiske eiere har nå inngått avtale om å selge sine aksjer til den amerikanske hedgefondforvalteren Tom Wagner, melder Bloomberg.

Paul Suen og hans Hong Kong-noterte Birmingham Sports Holdings vil overføre sine 24 prosent til Wagner-kontrollerte Shelby Companies, som også overtar de 21,64 prosentene eid av Oriental Rainbow Investments og Achiever Global Group, går det frem av en pressemelding. 

Wagner, som også overtar stadionanlegget St. Andrew’s, vil eie 45,6 prosent av klubben etter transaksjonene som skal godkjennes instanser som English Football League (EFL). Finansielle detaljer er ikke offentliggjort.

Økonomisk motvind

Birmingham Sports steg nesten 3 prosent i Hongkong før handelen ble pauset mandag. Selskapet er verdsatt til rundt 540 millioner hongkong-dollar (70 millioner amerikanske dollar).

Wagner er medgründer av Knighthead Capital Management med 9 milliarder dollar i forvaltningskapital, og hans Birmingham-registrerte selskap Shelby Companies er oppkalt etter et fiktivt firma i dramaserien Peaky Blinders.

Birmingham City har slitt økonomisk siden nedrykket fra Premier League i 2011. I regnskapsåret som ble avsluttet i juni 2022 tapte klubben 25 millioner pund (31 millioner dollar), og i rapporten ble behovet for reparasjoner av St. Andrew's karakterisert som stort.

Ipswich rykket opp

Eierskiftet i Birmingham føyer seg inn i rekken av amerikanske investorers inntog i britisk fotballs lavere divisjoner, ifølge Bloomberg drevet av en sterk dollar og en stigende interesse for sporten.

Blant andre amerikanskeide klubber finner vi Ipswich, som i april 2021 ble overtatt av den Los Angeles-baserte forretningsmannen Brett Johnson og hans Gamechanger i en avtale som ifølge The Athletic ble tallfestet til 30 millioner pund inklusive gjeld.

RYKKET OPP: Wrexham, eid av Hollywood-duoen Rob McElhenney og Ryan Reynolds. Foto: NTB

Klubben som hadde sin forrige storhetstid under Bobby Robson tidlig på 1980-tallet rykket i 2019 ned til League One og sitt første opphold utenfor Englands to øverste divisjoner for første gang på 63 år. Men fra neste sesong er Ipswich tilbake på nivå to – med tidligere Manchester United-assistent Kieran McKenna i managerstolen.

Krypto-klubb sliter

Mange har sikkert også hørt om walisiske Wrexham, som ble kjøpt av Hollywood-duoen Ryan Reynolds og Rob McElhenney for 2 millioner pund i februar 2021. Etter 15 år i den øverste amatørligaen rykket klubben opp igjen i EFL i år. 

I League Two (engelsk fotballs nivå fire) neste sesong vil Wrexham møte blant andre Crawley Town, som i april i fjor ble overtatt av en gruppe amerikanske kryptoinvestorer – inklusive presidenten i NBA-klubben Philadelphia 76ers Daryl Morey. Washington Post skrev like etterpå at gruppen planla å bruke inntekter fra NFT-er «til å investere i analyse og overby motstandere for raskt å klatre i ligasystemet.»

Planen kan ikke sies å ha lyktes så langt, ettersom Crawley så vidt unngår nedrykk fra EFL – og dermed det profesjonelle ligasystemet – i årets sesong.