<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Europa er ekstremt eksponert

Gassprisene har falt 90 prosent fra toppen, men europeiske kjøpere venter på ytterligere prisfall. Det tror analytiker kan straffe seg.

Publisert 8. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 402 ord
LNG-AVHENGIG: Europa. Her fra LNG-terminalen i nederlandske Eemshaven. Foto: Bloomberg

Gassprisene har falt til en brøkdel av rekordnivåene sist sommer, men ikke nok til å få europeere til å trykke på kjøpsknappen. Påfyllet i europeiske lagre har siden midten av april ligget langt lavere enn det normale på denne tiden av året, melder Bloomberg.

Mandag ettermiddag sto gassprisen ved terminalen i Nederland (frontkontrakten for Dutch TTF) i 36,09 euro pr. MWh, mot en topp på nærmere 340 euro i august i fjor.

Politikere som inspirerer

Redusert drivstofforbruk betyr at verdens lagre er store nok til å dekke europeisk etterspørsel enn så lenge, selv med lavere tilførsel fra Russland. Samtidig spekulerer kjøperne i videre prisfall.

Men gassprodusenter og -tradere advarer ifølge nyhetsbyrået om at krisen ikke er over, og at et oppsving i forbruket – utløst av europeisk industri eller asiatiske kjøpere – kan forstyrre en sårbar markedsbalanse.  Analytikere fra eksempelvis Goldman Sachs til Boston Group Consulting ser priser over 100 euro pr. MWh.

– Gassforbrukere ser ut til å være sterke i troen, inspirert av budskapet fra politiske ledere om at det verste er over, sier salgsdirektør Klaus Reinisch hos den Sveits-baserte energitraderen MET Holding.

FOTEN AV GASSEN: Referansekontrakten for europeisk gass har falt kraftig siden august i fjor. Kilde: Trading Economics

– Tung LNG-avhengighet

Han hevder forventningene hos enkelte er at prisene kan falle så lavt som til 10 euro pr. MWh, ned over 70 prosent fra nåværende nivåer.

– Men selv om det skjer, vil ikke de lavere prisene være her lenge. Tung avhengighet av en global råvare som LNG – som har erstattet russiske leveranser i rør – gjør Europa ekstremt eksponert mot bredere bevegelser i markedet og kraftige svingninger i prisene, fortsetter han overfor Bloomberg.

Helge Haugane, direktør for gass og energi i Equinor, registrerer også at gasskjøperne sitter på gjerdet.

– Med relativt flate gasspriser de neste tre månedene før en brattere oppgang inn mot vinteren, vil de som har fleksibiliteten til å vente gjøre nettopp det. De fleste vil derfor ikke fylle på lagrene i morgen, slik at vi ikke vil se lagernivåene øke veldig mye på kort sikt, sier han.