1. juni, dagen før Ilija Batljan gikk av som sjef i kriserammede Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), mottok selskapet et brev fra firmaets kreditorer, ifølge Bloomberg.
Brevet var sent av advokatfirmaet Clearly Gottlieb Steen & Hamilton på vegne av en gruppe som kaller seg «B2023 Funds», som eier SBBs såkalte sosiale obligasjoner.
Kreditorgruppen hevdet i brevet at firmaet har brutt lånebetingelsene, eller covenants, og var i ferd med å misligholdet obligasjonslånet. Gruppen mente dermed at de kunne kreve tilbakebetaling av verdipapirene innen 29. juni.
Hvem, eller hvor mange, gruppen B2023 Funds består av er ikke kjent. Advokatfirmaet Clearly ville heller ikke kommentere saken ovenfor Bloomberg.
Brudd på dekningsgraden
I brevet heter det at obligasjonseierne er åpen for diskusjon, og ønsker å løse situasjonen på en måte som er «mest verdiskapende for alle interessentene», ifølge avisen. Gruppen krever svar innen 15. juni, og er villig til å holde diskusjonen åpen frem til 30. juni.
Lånebetingelsen som gruppen mener SBB har brutt er dekningsgraden, som de mener ikke har vært oppfylt siden 31. mars.
Dagen etter brevet ble mottatt, gikk gründer og toppsjef Batljan av . Siden det ble kjent, har SBB-aksjen gått nesten 60 prosent. Selskapet, som er dypt gjeldstynget, har et pressende behov for refinansiering. SBBs nye konsernsjef Leiv Synnes uttalte senest i går at en ny emisjon var uaktuelt.
«Jeg vurderer at SBB har mange typer ulike eiendeler som kan selges. Vi har en salgshistorie og tror at det er mulig å selge eiendommer også i denne situasjonen», sa Synnes til svenske Dagens Industri i går.
Ringvirkninger
Pengeproblemene i SBB har skapt ringvirkninger utover bare selskapet. Ilija Batljan har måttet skyve på rentebetalinger på sitt 750 millionerslån i sitt private investeringsselskap IB Invest på ubestemt tid, grunnet utsatte utbyttebetalinger fra SBB.
Forrige uke skrev Finansavisen om Holberg Fondene, som sitter på eiersiden både i et evigvarende hybridlån og et senior obligasjonslån utstedt av IB Invest.
«Vi har ingen problemer med å si at vi har bommet på analysen», sa investeringsdirektør og porteføljeforvalter Tormod Vågenes til Finansavisen.
Vågenes belager seg på at alt kan være tapt, men har troen på å få igjen visse verdier, da det ligger verdier i eiendelene på balansen til SBB.
«Alt avhenger av hva som skjer med SBB og hva egenkapitalverdiene der blir», sa porteføljeforvalteren.