<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Norges Bank kan komme i en skvis

Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen mener at rentetoppen ikke er nådd og at Norges Bank kan komme i en skvis. 

Publisert 24. juni 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 503 ord
Article lead
lead
SKVIS: Fra venstre: sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Bernhardsen tror Norges Bank kan komme i en skvis. Foto: Eivind Yggeseth
SKVIS: Fra venstre: sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Bernhardsen tror Norges Bank kan komme i en skvis. Foto: Eivind Yggeseth

Oppgangen i aksjemarkedet tok en pause denne uken etter å ha hatt en sterk juni hittil. I en ukesrapport fra Nordea skriver strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen at svake makrotall og fortsatt aggressive sentralbanker kan ha bidratt til at stemningen surnet etter generelt gode makrosignaler så langt i juni. 

Halvveis inn i 2023 har det globale aksjemarkedet steget med rundt 13 prosent. Mye av denne oppgangen har vært ledet an av de største teknologiselskapene, noe som gjenspeiles i avkastningen til teknologiindeksen Nasdaq. Hittil i år er indeksen opp med 30 prosent. 

«Det er ikke unaturlig at aksjemarkedet har tatt seg en pause denne uken. Sentimentet har svekket seg og aksjer har falt noe tilbake. Når sentimentet først er svakere er markedet noe mindre motstandsdyktig mot dårlige nyheter», skriver strategene i ukesrapporten. 

Rentetoppen ikke nådd

De høye inflasjonstallene i Storbritannia i begynnelsen av uken gjorde at Bank of England valgte å heve renten med 0,5 prosentpoeng. Bruce og Bernhardsen skriver at det har bidratt til økt fokus på at tiden med høy inflasjon og renteøkninger ikke er forbi enda.

De påpeker også at under en høring i kongressen var det bred enighet i Fed om at renten må videre opp. 

«I lys av høy inflasjon og sentralbankenes signaler har renteforventningene steget mye den siste måneden. I etterkant av kollapsen i Silicon Valley Bank (SVB) i mars var markedet overbevist om at Fed ville kutte i renten allerede i sommer», skriver strategene. 

Nå er så godt som alle forventningene til rentekutt i år tatt ut og rentene er tilbake på nivåene før SVB-kollapsen. 

Norges Bank i spagat

Norges Bank valgte i likhet med Bank of England å heve renten med 0,5 prosentpoeng denne uken. Det er gjør at den norske styringsrenten er på 3,75 prosent og signalene fra Norges Bank var at renten skal videre oppover, trolig til 4,25 prosent.  

«Høy inflasjon og svak krone er hovedårsakene til den kraftige kosten fra Norges Bank. Kronen styrket seg kortvarig etter rentemøtet, men har igjen svekket seg. Det kan se ut som ut som rentevåpenet ikke har all verdens effekt på kronen», skriver Nordea-strategene. 

Bruce og Bernhardsen skriver at hittil har økonomien og boligmarkedet taklet renteøkningen bra, men med nå utsikter til en økning på ett prosentpoeng til på boliglånsrenten er det grunn til å tro at renten vil slå hardere. 

«Norges Bank kan komme i en skvis der de må veie hensynet svak krone, og inflasjonsimpulsen fra svak krone, opp mot klare negative effekter av høyere renter i økonomien og boligmarkedet.»

Kinesiske stimulanser 

I motsetning til de vestlige markedene har kinesiske aksjer levert svak avkastning i år. Mye som følge av at den boomen alle ventet etter gjenåpningen skuffet. 

«Som svar på den svake utviklingen har kinesiske myndigheter startet med forsiktige stimulanser av økonomien og aksjene kom kraftig tilbake i første delen av juni.»

Denne uken kom det kutt i den kinesiske styringsrenten. Strategene skriver at kuttene var skuffende små og de kinesiske aksjene falt tilbake. 

«Rentekuttene er imidlertid normalt et signalverktøy. Det er derfor god grunn til å vente mer meningsfylte tiltak fremover for å få fart på økonomien», skriver Bruce og Bernhardsen.