<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lavere inflasjon enn ventet i USA

Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål viser lavere prisvekst enn ventet, og privatforbruket i USA går ned. Wall Street reagerer med oppgang i førhandelen.

Publisert 30. juni 2023
Oppdatert 30. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 216 ord
FED-SJEF: Jerome Powell, sentralbanksjef i USA. Foto: Bloomberg

Nye tall fra USA fredag viser at prisveksten uttrykt ved PCE-deflatoren var på 0,1 prosent i mai, mot 0,4 prosent i april. På årsbasis var den på 3,8 prosent, mot 4,3 prosent måneden før.

Renset for volatile forhold som mat og energi, var kjerne-PCE på 0,3 prosent på månedsbasis, mot 0,4 prosent i april. Her var konsensus 0,3 prosent nå, ifølge Trading Economics.

Kjernetallet på årsbasis viser en prisvekst på 4,6 prosent. I april var kjerne-PCE på 4,7 prosent, og tallet var ventet å være uendret i mai.

I mars var kjerne-PCI på 4,6 prosent, etter å ligget på 4,7 prosent i både februar og januar.

Det er som regel kjernetallet Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, foretrekker til å måle inflasjonen.

Aksjemarkedene i USA stiger i førhandelen etter de nye inflasjonstallene. Dow Jones er opp 0,4 prosent, S&P 500 er opp 0,6 prosent, mens Nasdaq er opp 0,8 prosent.

Forbruket går ned

Private inntekter i USA viser en vekst på 0,4 prosent på månedsbasis i mai, mot 0,3 prosent i april. Forventningen her var på 0,3 prosent.

Privat forbruk, som anses som den viktigste motoren i USAs økonomi, økte med bare 0,1 prosent i mai. Her var konsensus på 0,2 prosent, ifølge Trading Economics. Måneden før var forbruksveksten opprinnelig 0,8 prosent, men tallet er nå revidert til 0,6 prosent.