Tall fra amerikanske myndigheter viser onsdag at konsumprisindeksen i USA, eksklusive mat- og energipriser (kjerneinflasjonen), steg 0,2 prosent fra mai til juni. Månedsveksten er den laveste som er målt siden august 2021.
Fra juni i fjor steg prisene 4,8 prosent, mot 5,3 prosent kjerneinflasjon på årsbasis i måneden før.
Konsensus pekte mot 5,0 prosent oppgang i kjerneprisene på årsbasis og 0,3 prosent på månedsbasis.
– Biter seg merke i kjernen
Futureshandelen i USA reagerte positivt på inflasjonsrapporten, og de tre nøkkelindeksene på Wall Street stiger da også markant fra start. Dow Jones står i 15.40-tiden norsk tid i 34.525,78 etter 0,8 prosent oppgang. S&P 500 er opp 0,9 prosent og Nasdaq 1,1 prosent.
Amerikanske statsobligasjoner faller også på tvers av løpetidene. «10-åringen» er nede i 3,91 prosent, «2-åringen» i 4,76 prosent.
– Markedet biter seg særlig merke i at kjerneinflasjonen var klart lavere enn forventet, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en e-post til Finansavisen.
Energiprisene kraftig ned
Totalinflasjonen (KPI) var ventet å falle fra 4,0 til 3,1 prosent på årsbasis, og kom inn på 3,0 prosent – den laveste 12-månedersveksten notert siden mars 2021. Fallet er i hovedsak forårsaket av lavere energipriser.
Energi-indeksen er ned 16,7 prosent sammenlignet med for ett år siden, da pumpeprisene i USA lå på rundt 5 dollar pr. gallon.
På månedsbasis steg prisene steg 0,2 prosent fra mai til juni, mot ventet 0,3 prosent. Boligprisene var den største bidragsyteren til månedsveksten.
– Rentetoppen snart nådd
Federal Reserve tok seg en pause i juni, men gjenstridig inflasjon og fortsatt sterk sysselsettingsvekst peker mot at den amerikanske sentralbanken ikke er helt ferdig med renteøkningene ennå.
– Fed vil nok fortsatt heve renten i juli, på bakgrunn av de signalene vi har hørt. Men dette demper behovet for videre innstramming etter juli. I forkant av tallene hadde markedet priset inn omtrent 40 prosents sannsynlighet for en ny heving etter juli. Men dette er nå mer redusert til rundt 20 prosents sannsynlighet, sier Gonsholt Hov videre.
– Så det er særlig litt utover langs rentekurven at vi nå ser reaksjonene. Det ser altså ut til at rentetoppen snart er nådd, omsider, legger han til.
Sannsynligheten for en 25 basispunkters renteøkning på juli-møtet har faktisk krøpet noe oppover etter dagens inflasjonstall, og ligger nå på 91,1 prosent.
Kjernen fortsatt godt over målet
På forhånd skrev makroøkonom Kelly Chen i DNB Markets i onsdagens morgenrapport at inflasjonstallene «måtte overraske veldig på nedsiden for å utsette en renteøkning i august. Derfor er det mest interessant å følge med på kjerneinflasjonen.»
Senioranalytiker Craig Erlam i Oanda hevdet i sin oppdatering onsdag at det «må noe bemerkelsesverdig til» for å overbevise Fed om at sentralbanken har råd til enda en pause i renteøkningene.
Dagens tall kan gi Federal Reserve noe pusterom etter å ha fått totalinflasjonen ned fra rundt 9 prosent på denne tiden i fjor. Men sentralbanken fokuserer mer kjerneinflasjonen, og selv om månedsveksten kom inn lavere enn ventet, er 4,8 prosent fortsatt godt over inflasjonsmålet på 2,0 prosent.