<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 5. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
Kobber, litium og andre grønne metaller vil spille hovedrollen i den nylig påbegynte råvaresupersykelen (c) Demarco | Dreamstime.com

Det grønne skiftet vil gi en mineralboom

Ombyggingen av verdens forsyningslinjer og den massive satsningen på det grønne skiftet vil sende etterspørselen etter mineraler i været og gjøre råvareaksjer til vinnere på 2020-tallet.

Dette blogginnlegget er forfattet og publisert av skribenten, uavhengig av Finansavisens redaksjon.

Vesten har tatt et sikkerhetspolitisk valg. Ukraina-krigen og økende spenninger rundt Taiwan har ført til at USA og Europa reduserer importavhengigheten fra Kina og Russland. Fabrikker som ble lagt ned etter årtusenskiftet og flyttet til Kina, må nå flyttes tilbake.

Den samme prosessen pågår i Kina. Den amerikanske marinens evne til å blokkere kinesisk skipstrafikk på verdenshavene ved et krigsutbrudd, gjør at selvforsyning står høyt på agendaen.

Klimakampen

Den andre store politiske prioriteten er kampen mot klimaendringene. Et flertall verden over er enige om at klimakrisen utgjør en eksistensiell trussel mot menneskeheten og at det derfor må satses enorme summer på det grønne skiftet.

Konsekvensen av disse to politiske og ideologiske valgene er at verdensøkonomien nå står overfor en investeringsbølge i fysisk infrastruktur som vi ikke har sett maken til siden byggeboomen i Kina etter årtusenskiftet.

På samme måte som den gangen vil resultatet bli en supersykel i råvarer. Det positive bildet for råvarenæringen underbygges av at det har vært investert lite i ny kapasitet siden 2014.

Oslo Børs

Med et slikt bakteppe vil Oslo Børs bli ett av de mest spennende aksjemarkedene dette tiåret. Norge har både investorer, banker og meglerhus med dyp kompetanse innen råvarekomplekset.

Under supersyklene på 1970-tallet og etter årtusenskiftet handlet mye om olje og gass. I denne sykelen vil neppe fossile energikilder spille hovedrollen. Til det er det langsiktige etterspørselsbildet for usikkert og ESG-motvindene for sterke.

Batterimetaller

Investordiskusjonene vil i stedet domineres av mineraler og da spesielt batterimetaller. Det sies at litium er den nye oljen, og skal vi tro prognosemakerne, vil forbruket 30-dobles frem mot 2050.

Kobber vil også oppleve sterk systematisk vekst i etterspørselen. Dette vil lede til et kronisk underforsynt marked i overskuelig framtid med gode muligheter til å hente ut superprofitt for produsentene.

Langsiktig kjøpsmulighet

Innenfor en langsiktig stigende trend vil det være minisykler utløst av konjunkturer, kriger og andre forhold. I år har råvarekomplekset blitt presset av resesjonsfrykt. Vil sentralbankene heve renten til noe stort knekker og utløser det en nedgangstid?

Selv om pengestrømmene har gått ut av råvarer og inn i teknologiaksjer eksponert mot kunstig intelligens i det siste, heller jeg mot at den rådende svakheten i råvareaksjer representerer en langsiktig kjøpsmulighet.