<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Investorene har gått fra pessimister til optimister

Nordea-strateger mener bunnen trolig er passert når det gjelder selskapenes inntjening. «Det skaper et støttende bakteppe for aksjemarkedet» skriver de.

Publisert 12. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord
OPTIMISTISK AKSJEMARKED: – Investorene har gått fra pessimister til optimister, skriver Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Markets ukesrapport. Foto: Jørgen Hyvang

Forrige uke var det en bred nedgang i aksjemarkedet, drevet av nedgraderingen av amerikansk statsgjeld av ratingbyrået Fitch. Samtidig har Moodys denne uken nedgradert en rekke amerikanske banker, etter å ha fordøyd bankuroen man var vitne til i våres. 

«Etter den sterke oppgangen i sommer tydet investorundersøkelser på at sentimentet i aksjemarkedet var i overkant positivt. Når optimismen er stor skal det mindre til for at nyhetene skuffer» skriver Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Markets ukesrapport.

Videre skriver de at ukens inflasjonstall i USA, der kjerne inflasjonen var lavere enn ventet, bare ga et midlertidig løft til S&P 500 illustrerer en avventende holdning i markedet. 

«En viss konsolidering etter sterk oppgang er imidlertidig ikke unaturlig. Over sommeren har usikkerheten rundt makrobildet avtatt og bunnen er trolig passert hva det gjelder selskapenes inntjening. Det skaper et støttende bakteppe for aksjemarkedet siste halvdel av 2023» skriver de. 

«Investorene har gått fra pessimister til optimister», legger strategene til i ukesrapporten. 

Inntjeningen overrasker

Resultatsesongen for andre kvartal begynner å nærme seg slutten, og ifølge Nordea-strategene Bruce og Bernhardsen, ligger det an til en nedgang i inntjeningen på 4 prosent sammenlignet med sakke kvartal i fjor i USA. Dette er bedre enn det analytikerne ventet på forhånd. 

«Andelen selskaper som rapporterte inntjeningen over estimater var høyere enn normalt på 79 prosent. Også i de fleste andre regioner har inntjeningen vært bedre enn ventet. Europa har imidlertidig den svakeste utviklingen i inntjeningen» skriver strategene. 

Bruce og Bernhardsen mener at grunnen til at selskapene i USA gjør det bedre enn ventet er fordi de har i gjennomsnitt hatt bedre kontroll på kostnadene, som kan ses gjennom at inntjeningen slår anslagene med større marginer enn det salgsinntektene gjør. 

«De fleste sektorene i USA leverte faktisk positiv inntjeningsvekst i andre kvartal. At inntjeningen i sum likevel falt skyldes kraftig fall i inntjeningen i energi-, helse- og råvaresektoren», skriver de. 

Nordea strategene forklarer det med at krigen i Ukraina og pandemien var med på å dytte opp prisene på energi og råvarer kraftig opp i fjor, mens man i år har fått en normalisering. Helsesektoren fikk også et løft under pandemien.

«Anslagene for de kommende kvartalene i USA er ikke mye endret, og får analytikerne rett har vi sett bunnen i innjeningsveksten. Sommerens bedre enn ventede makroøkonomiske tall tyder snarere på at analytikerne kan komme til å oppjustere anslagene de neste kvartalene» avslutter strategene ukesrapporten.