<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tysk og tørr riesling du bør prøve

Vinstilen fra Tyskland er blitt en favoritt. Produsenter som Keller er for lengst «umulig» å få tak i, men Vinmonopolet har et pent utvalg av andre produsenter du bør smake.

Publisert 25. aug. 2023
Oppdatert 25. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord

En gammel kjenning, Wittmann Riesling Trocken (polnr 2083001), til drøye 200 kroner forblir et av de bedre kjøpene på Vinmonopolet, og er et godt eksempel på at gode rieslinger, til tross for økende interesse kan, levere både høy kvalitet og tilgjengelighet til fair pris. 

Så hvilke viner finnes ett hakk opp i kvalitet? 

Wagner Stempel Heerkretz 2021 GG

Det er liten tvil om at disse rieslingene er gode kombinasjoner til asiatisk mat. Noen vil argumentere for at de søte variantene er perfekte til spicy retter (og de tar ikke feil), men vinen  ikke være søt for å fungere godt. Vi opplever selv at vi ønsker en tørrere vin selv om maten er spicy. Da er disse rieslingene et godt kompromiss – som leverer nok frukt og intensitet til å ikke forsvinne bak maten. Gjerne servert et hakk kjøligere enn man pleier.

Wagner Stempel Heerkretz 2021 Finansavisen

Ukens vintips i denne kategorien er derfor Wagner Stempel Heerkretz 2021 GG. Den kommer fra Rheinhessen i Tyskland, på grensen til Nahe, og familien bak har produsert vin i ni generasjoner. Heerkretz-vinmarken er en av deres bedre vinmarker; en bratt og vestvendt vulkansk klippevegg. Det er en røff, eksponert og steinete vinmark utsatt for kjølige vindkast, som kanskje kan forklare noe av den syrlige og mineralske stilen i vinen. Det produseres også litt pinot noir på samme sted.

Heerkretz har strålende frukt og syre. Her er er det gule epler og hvite blomster. Medium pluss intensitet og litt fyldigere enn man kanskje ville forventet fra en knusktørr riesling.  Det er ikke den lengste vinen. Til over 500 kroner er det kanskje ikke et «røverkjøp», men den er vel verdt pengene. 

En annen fordel med disse rieslingene, særlig en med syre og frukt som Heerkretz, er at de fleste av dem kommer til å lagre veldig godt. Kjøpe gjerne to eller tre, og glem dem i fem eller ti år. 

Wagner Stempel Heerkretz er også tilgjengelig på noen polutsalg i magnum, og er sånn sett en enda bedre og morsommere kjellerkandidat.

Wagner Stempel Heerkretz 2021 Foto: Finansavisen