<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hever forbud mot dieseleksport

Russland besluttet i september å strupe eksporten av diesel. Kun uker senere hever de forbudet som forstyrret globale markeder. 

Publisert 6. okt. 2023
Oppdatert 6. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
HEVER FORBUD: Russland innførte i september forbud mot dieseleksport. Kun uker senere heves forbudet.  Foto: NTB

Forsendelser kan gjenopptas forutsatt at drivstoffet leveres til russiske havner via rørledning, ifølge en uttalelse på regjeringens Telegram-konto, skriver Bloomberg. Selv om eksporten gjenopptas krever myndighetene at minst 50 prosent av dieselproduksjonen forblir i hjemlandet. 

Den russiske regjeringen vil gjenopprette subsidier til raffinerier fullt ut, for å sikre at innenlandsk drivstoffetterspørsel blir møtt, og raffineriene vil få kompensasjon for forskjellen mellom drivstoffpriser hjemme og ute.

Fikk ikke ønsket effekt 

Kremlin innførte forbud mot eksport av diesel i september, med uttalt hensikt om å redusere landets høye energipriser. Vestlige eksperter omtalte eksportforbudet som et nytt russisk grep for å bruke energi som våpen i sin pågående konflikt mot Vesten, i kjølvannet av sanksjoner innført grunnet Ukraina-invasjonen.

Forbudet sendte dieselprisene i Europa opp nesten fem prosent til over $1.000 per tonn. Eksportinnføringen har også vært en av faktorene som har bidratt til å løfte oljeprisen den siste perioden. Eksperter uttrykte at

En uke etter at forbudet ble innført uttrykte Putin bekymring over de stadig høye drivstoffprisene i landet. Han oppfordret da regjeringen til å samarbeide tettere med oljeselskapene for å senke prisene. Analytikere pekte på en svak rubel, høy global oljepris, og mange raffinerier som ute av drift på grunn av vedlikeholdsarbeid som årsaker.