<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Russland gjentar oppskriften

Russlands stans av dieseleksporten løfter oljeprisene fredag.

Publisert 22. sep. 2023
Oppdatert 22. sep. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
OLJEPRISENE STIGER: Russlands stans i dieseleksporten betyr at raffinerier må ta av en avtakende råoljeproduksjon for å møte etterspørsel fra kjøpere av russisk drivstoff. Her et raffineri i indiske Jamnagar. Foto: NTB

Oljeprisene er tilbake på vinnersporet fredag, men ligger likevel an til sitt første fall på fire uker.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 93,70 dollar pr. fat etter en oppgang på 0,4 prosent (40 cent) siden midnatt. Dette er likevel ned fra 94,18 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag.

WTI-oljen er opp 0,7 prosent til 90,17 dollar pr. fat.

Russisk eksportstans

Den russiske eksportstansen av diesel gir støtte til oljeprisene, og den potensielle effekten av dette på tilbudet i oljemarkedet mer enn oppveier for frykten for at ytterligere renteøkninger i USA kan hemme etterspørselen. Federal Reserve rørte som ventet ikke renten onsdag, men løftet rentebanen.

– Russland vil påføre Europa og USA mer smerte. De er ikke redde med å benytte sin sterke posisjon i energimarkedet som våpen. (...) Nå gjentar de oppskriften fra da de strupet gasseksporten i fjor vinter. Kreml sa da at kuttene var midlertidige, men det stemte ikke, sa analytiker Henning Gløystein i Eurasia Group til Financial Times torsdag.

Holder OPEC+ ord?

Tamas Varga hos oljemegleren PVM påpekte overfor Reuters at kjøpere av russisk drivstoff dermed må kjøpe et annet sted.

– Dette gjør at raffinerier må ta mer av en avtakende råoljeproduksjon for å møte denne etterspørselen, sa han.

Analytiker Toshitaka Tazawa i Fujitomi Securities tror ifølge nyhetsbyrået at investorer fremover vil fokusere på om produksjonskuttene fra OPEC+ blir iverksatt som lovet, og om økningen i rentene vil redusere etterspørselen.

Tazama forventer at WTI-oljen vil handles intervallet 90-95 dollar pr. fat.