<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardpakkene står i kø

Kina vil få fart på veksten, og sentralbanken sparer ikke på stimulansene.

Publisert 16. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
STIMULERER: Kinas sentralbanksjef Pan Gongsheng. Foto: NTB

Kina sliter med å få fart på økonomien i kjølvannet av coronapandemien, og mandag trår sentralbanken til med nye stimulanser. People's Bank of China (PBOC) tilfører netto 289 milliarder yuan (39,6 milliarder dollar) via en 1-årig lånefasilitet, i den største stimulansen av interbank-systemet siden desember 2020.

Samtidig trakk den netto 134 milliarder yuan i kortsiktig likviditet gjennom åpne markedsoperasjoner.

Styrer mot 5 prosent i år?

Videre ble renten på den ettårige lånefasiliteten (MLF) som ventet holdt uendret på 2,50 prosent. Renten utgjør gulvet for Kinas referanserente (loan prime rate), som vil bli annonsert førstkommende fredag.

Tiltakene kommer samtidig som Beijing vurderer en ny runde med stimulanser for å hjelpe økonomien mot det offisielle målet for BNP-vekst på rundt 5 prosent årlig. Finansdepartementet utstedte statsobligasjoner for 1.200 milliarder yuan i september, 60 prosent over gjennomsnittet for samme periode de siste tre årene, viser tall fra Bloomberg.

BNP-veksten i Kina var 6,3 prosent på årsbasis i andre kvartal, opp fra 4,5 prosent i første kvartal. Prognoser fra Det internasjonale pengefondet (IMF) pekte i forrige uke mot en BNP-vekst på målet i 2023, det vil si 5,0  prosent.

Milliardpakkene står i kø

Ytterligere likviditet er på vei, inklusive et 1.000 milliarder yuan-program for å bistå regionale myndigheter med å refinansiere skjult gjeld – en risiko Beijing er ivrig etter å redusere. Den skjulte gjelden, som stammer fra lån regionale myndigheter tar opp «off the books» for å tette finansieringshull i budsjettene, steg kraftig under pandemien. Lånene har kortere nedbetalingstid og mye høyere renter enn i obligasjonsmarkedet.

Beijing vurderer også en ekstra utstedelse av statsobligasjoner på minst 1.000 milliarder yuan øremerket infrastruktur, slik nyhetsbyrået har omtalt tidligere.

– PBOC kan senke den ettårige MLF-renten innen utgangen av året, og forventningen er at kinesiske renter holder seg «lower for longer» fordi veksten sannsynligvis vil være svak i den nåværende overgangsperioden, sier makrostrateg for Kina, Becky Liu, i Standard Chartered Bank.