<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bedre humør i Europa – ser slutten på renteøkningene

Pessimismen avtar, og investorene tror rentehevingene kan gå mot slutten. I Tyskland derimot, er det ingen klare tegn til bedring.

Publisert 4. des. 2023 kl. 12.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 320 ord
TOPPEN NÅDD? Ny investorundersøkelse indikerer tro på at syklusen med rentehevinger går mot slutten, og dessuten tro på positiv støtte fra pengepolitikken. Her sentralbanksjef Christine Lagarde i Den europeiske sentralbank (ESB). Foto: Bloomberg

Stemningen blant investorer i eurosonen blir stadig mindre trykket, fremgår det av investorundersøkelsen det tyske Sentix-instituttet utfører månedlig. Deres investortillitsindeks for desember viser minus 16,8 poeng, som er det høyeste nivået siden mai i år, etter tre måneder på rad med oppgang.

Bedringen nå er imidlertid noe mindre enn ventet. Forventningen på forhånd var en indeks på minus 16,4, ifølge Reuters.

I november kom indeksen inn bedre enn fryktet. Den viste da en økning fra minus 21,9 til minus 18,6, mens konsensus pekte mot en svekkelse til minus 22,2.

Både forventningskomponenten og underindeksen for vurderingen av nåværende forhold trekker opp i desember. Førstnevnte går opp fra minus 26,8 til minus 23,5. Sistnevnte er dog bare marginalt opp – fra minus 10,0 til minus 9,8 – men har like fullt steget i tre måneder på rad, til det høyeste nivået siden februar i år.

Trendreversering?

I desember-rapporten påpekes det at mange økonomer mener tre strake økninger i forventningskomponenten tyder på en trendreversering. Svakt generelt moment og mangel på støtte fra andre kanter av verden taler imidlertid imot dette, mener Sentix og instituttets leder, Manfred Hübner.

Han ser likevel et lyspunkt i inflasjonsforventningene, der Sentix nå måler en femte måned på rad med bedring. Tolkningen av dette er at investorene øyner både en slutt på sentralbankenes lengre syklus med rentehevinger og dessuten positiv støtte fra pengepolitikken.

Ingen tegn til tysk oppsving

Tyskland henger imidlertid godt etter, viser Frankfurt-baserte Sentix' funn. Selv om den totale investortilliten har gått opp i tre måneder på rad, går forventningene tilbake igjen i desember, mens vurderingen av nåsituasjonen stadig er langt nede i negativt territorium, på minus 35,3.

Sentix-leder Hübner poengterer at dette er en såpass lav verdi, som kun overgås av finanskrisen i 2008 og coronakrisen i 2020 – i negativ forstand.

«Det er fortsatt ingen tegn til noen opphenting i Tyskland,» fastslås det.

Sentix-indeksene for desember er basert på en undersøkelse utført blant 1.245 private og institusjonelle investorer i perioden 30. november til 2. desember.