<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rød ukestart på New York-børsen – fryktindeksen stiger 7 prosent

Ukens handel på New York-børsen starter i rødt. Spotify stiger markant etter nyheten om masseoppsigelser.

Publisert 4. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 251 ord
MANDAG: New York-børsen faller i åpningsminuttene. Foto: Bloomberg

Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen gått ned 1,0 prosent og står i 14.159,20 poeng mens Dow Jones faller 0,4 prosent til 36.101,41 poeng. S&P 500 faller 0,8 prosent til 4.559,20 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,26 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 6,9 prosent til 13,50.

«Vi har sett sentimentet og de lange rentene svinge veldig og på fredag var VIX-indeksen fortsatt på 12,6. (sent i oktober var den over 21). Vi tror det blir «smooth sailing» mot årsskiftet, men vi venter at volatiliteten kommer tilbake i 2024», skriver analysesjef Petter Slyngstadli i en rapport fra Norne Securities.

Fordelaktige rentebevegelser

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet mener de siste ukers solide aksjeopptur skyldes i stor grad fordelaktige rentebevegelser.

«Markedsrentene har falt kraftig de siste månedene, grunnet forventninger om at rentetoppen i USA og eurosonen er nådd. Selv om Federal Reserve-sjef Jerome Powell har gitt uttrykk for at det er for tidlig å snakke om at kampen mot inflasjonen er over, har investorene valgt å støtte seg til de innkomne makrotallene gjennom 2023», skriver Berntsen i en oppdatering.

Spotify

Spotify må nå si opp cirka 17 prosent av de ansatte i selskapet, opplyses det i en melding. Selskapet har i dag i overkant av 8.600 ansatte. Adm. direktør og medgründer, Daniel Ek, omtaler beslutningen som en betydelig strategiendring for selskapet. Aksjen stiger 8,5 prosent i åpningsminuttene.

Virgin Galactic

Virgin Galactic stuper 12 prosent etter at gründer og nest største aksjonær, Richard Branson, har utelukket å gå inn med mer penger i selskapet.