<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg var i en spilleboble

Bankvikaren som erkjente straffskyld for grovt underslag av 75 millioner kroner tapte over 50 millioner på skyhøyt girede investeringer.

Publisert 5. des. 2023
Oppdatert 5. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
ÅSTEDET: Her i Trondheim tingrett står en mann i 20-årene tiltalt for grovt underslag av 75 millioner kroner. Foto: NTB

En tidligere innleid vikar i SpareBank 1 SMN erkjente i Trøndelag tingrett mandag straffskyld for grovt underslag av 75 millioner kroner. Pengene overførte han fra sin konto i DNB til meglerhuset IG Europe i Tyskland, og over 50 millioner gikk tapt på til dels skyhøyt girede investeringer.

e24 gjengir tirsdag mye av vitnemålet fra den tiltalte, som forklarte underslaget med spilleavhengighet. Ifølge to rettspsykiatrisk sakkyndige lider mannen i 20-årene av såkalt «patologisk spillelidenskap.»

– Startet med fond

– Spilleavhengigheten min startet med fond, gikk over til aksjer, videre til daytrading av aksjer og til slutt finansielle instrumenter med høy risiko. Det hadde helt klart vært lurere å sette pengene i et indeksfond, uttalte han.

Tiltalte forklarte ifølge nettstedet videre at han gjennom IG investerte i såkalte turbowarrants, verdipapirer som lar deg «vedde» på om prisen på et underliggende objekt skal opp eller ned. Investeringene ble ofte gjort med 70-80 prosent giring, noen ganger «rundt 100.»

Blant de underliggende objektene var tyske og amerikanske aksjeindekser, eksempelvis Nasdaq, samt olje.

Risikerer seks år

Den tiltalte hadde i løpet av måneden underslagene pågikk, til tider, mer på IG-kontoen enn summen han hadde underslått, og ble ifølge e24 spurt i retten om hvorfor han ikke betalte noe tilbake.

– Det var i en situasjon hvor jeg var i en spilleboble. Jeg var i veldig dårlig form og brukte spillingen som en måte å dempe følelser på. Jeg har ikke noen annen forklaring. Jeg hadde ikke noe logikk i meg i den perioden der, svarte vikaren som også står tiltalt for grov hvitvasking og dokumentfalsk.

Strafferammen for lovbruddene han står tiltalt for er seks år.