<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skrur opp prisingen

SpaceX vil tilby aksjonærer å selge aksjer på en kurs som priser selskapet til 175 milliarder dollar eller mer. 

Publisert 7. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
HØYERE PRISET: SpaceX, der Elon Musk er gründer og toppsjef. Foto: NTB

Elon Musk-dominerte SpaceX har innledet samtaler med innsidere om aksjesalg til en kurs som vil prise selskapet til 175 milliarder dollar eller mer, opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg.

En slik prising tilsvarer i så fall over 1.900 milliarder norske kroner.

USAs mest verdifulle oppstartsselskap diskuterer ifølge kildene et nedsalg på 500-750 millioner dollar, og vurderer å tilby aksjer til rundt 95 dollar stykket.

Blant verdens 75 største

175 milliarder dollar vil i så fall være opp fra verdsettelsen på 150 milliarder dollar som ble oppnådd i et nedsalg i sommer. Oppsvinget vil plassere SpaceX blant verdens 75 største selskaper etter markedsverdi, på linje med T-Mobile USA, Nike og China Mobile ifølge tall nyhetsbyrået har hentet inn.

SpaceX dominerer markedet for kommersielle romfartstjenester med sine Falcon-raketter, og sender også laster ut i verdensrommet for private kunder – så vel som NASA og andre offentlige instanser. Videre tilbyr selskapet gjennom Starlink internett via satellitter som svever i lav bane rundt jorden.

Bloomberg skrev i november at SpaceX styrte mot inntekter på rundt 9 milliarder dollar i år, og at dette vil stige til rundt 15 milliarder dollar i 2024. 

Vil børsnotere Starlink?

I november meldte nyhetsbyrået også at selskapet vurderer en børsnotering for Starlink så tidlig som sent neste år. Som et første skritt har SpaceX flyttet satellittvirksomhetens aktiva til et heleid datterselskap som til slutt skulle skilles ut i en børsintroduksjon.

SpaceX-gründer og toppsjef Elon Musk har lenge snakket om en mulig notering, men tidspunktet har vært uklart. I fjor fortalte han ansatte at noteringen kunne være flere år unna, men etterspørselen etter kommunikasjonstjenester via verdensrommet har tatt seg opp.

SpaceX forventer at Starlink vil generere rundt 10 milliarder dollar i inntekter neste år.