<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er champagnen du bør drikke på nyttårsaften

Start kvelden med noe av det beste som finnes av champagne, og avslutt med et av polets beste boblende kjøp. 

Publisert 28. des. 2023
Oppdatert 5. jan.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord
FØRSTEVALGET: Comtes de Champagne Blanc de Blancs er Finansavisens toppvalg til nyttårsaften. Foto: Taittinger

Når vi feirer nyttår bugner det vanligvis med god mat og drikke i norske hjem. Derfor er det ofte en god idé å starte kvelden med de beste flaskene før smaksløkene bedøves av festen.

Den originale Bond-vinen

Kveldens beste champagne bør du servere til aperitif tidlig på kvelden, og vårt førstevalg på en dag som denne er ingen ringere enn Comtes de Champagne Blanc de Blancs

  • Polnr 15251001
  • 2.700 kroner
  • 94 poeng
  • Tilgjengelig på Aker Brygge, Skøyen, Sandefjord, Bergen Valkendorfsgate m.fl. 

Comtes de Champagne Blanc de Blancs er toppvinen til den velkjente produsenten Taittinger. Deres champagne var det originale valget til James Bond før Bollinger senere tok over som 007-vinen. Både 2011- og 2012-årgangen er tilgjengelig på polet. Hvis du kan, få tak i 2011-årgangen til 2.700 kroner. 

Med ni års lagring på bunnfall viser vinen en generøs og kompleks aroma på nesen med moden sitron, appelsin, bakst, fersken, grønne epler og mandel. Den er kremet på smak med fast tekstur, og med en løftende syre som støtter en lang og presis ettersmak, en eksepsjonell vin. 94 poeng. 

2011 er den første årgangen som ble produsert av Comtes etter den legendariske 2008-årgangen, til tross for at 2011 egentlig var et krevende år generelt i Champagne. Druene er hentet fra subregionen Côtes de Blanc, nærmere bestemt Grand Cru-landsbyene Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger og Oger.

For deg som ønsker å investere i en stor vinopplevelse i fremtiden, og som har tålmodigheten til å vente litt, er det 2012-årgangen vi anbefaler å putte i kjelleren og vente noen år. 

En rimeligere vin til fyrverkeriet

Vest for Côtes de Blanc ligger Valée de la Marne. Området strekker seg vestover mot Disneyland Paris og har i hovedsak fokus på den mindre kjente pinot meunier-druen. Stilen er generelt rikere, dypere og mer tilgjengelig sammenlignet med de chardonnay-baserte vinene fra Côtes de Blanc, og druen har fått økt oppmerksomhet de siste årene. 

I landsbyen Breuil har Moutardier-familien kultivert vinmarker i over 250 år. Brødrene William og Simon Moutardier har i dag ansvaret for produksjonen og har løftet kvaliteten til nye høyder. De arbeider med 18 hektar vinmark som de selv eier og går dermed under paraplyen kalt «grower champagnes». 

  • Polnr 5817601
  • 401 kroner
  • 90 poeng
  • Tilgjengelig i på Aker brygge, Oslo S, Steen & Strøm, Bøler, Holmen Senter og Vinterbro m.fl.

Cuvée Carte d´Or er Moutardiers innstegsvin, og koster kun 401 kroner. Sammen med pinot meunier består vinen også av 15 prosent chardonnay. Vinifikasjonen skjer i hovedsak på ståltank, med en liten andel på eikefat som tilfører fylde. Den er rik på smak med aroma av modne epler, blomster og bakst, med frisk syre og fast ettersmak. 90 poeng. Dette er en «non vintage»-vin som betyr at vinen er en blanding av årganger, her tilbake fra 2013 (og eldre) med fem års lagring på bunnfall.

Her får du en meget tilfredsstillende champagne til en pris som ikke er avskrekkende, selv hvis selskapet krever mer enn én flaske.

Godt nytt år!

Finansavisens vineksperter

  • Ole S. Berg er utdannet sommelier, har ti års fartstid som Head Sommelier i Fursetgruppen og var finalist i Junior Wine Awards i 2020. Ole studerer WSET Diploma og i tillegg til å være vinekspert for Finansavisen jobber han til daglig i Vinify.
  • Jon Trygve Hegnar er utdannet siv.øk fra NHH, sommelier, studerer WSET Diploma og er til daglig operasjonell direktør i Hegnar Media. 

For innspill til vinartikler i Finansavisen kontakt oss på vin@finansavisen.no.