<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Denne boblen kommer til å sprekke skikkelig

Tech-kjempenes ekstraordinære vekst kommer fra salg til selskaper de selv har vært med på å starte, påpeker Karl Johan Molnes. Han drar en parallell til dotcom-boblen.

Publisert 31. jan.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord

På Wall Street er det høysesong for kvartalstall, og etter stengetid tirsdag kveld var Microsoft og Alphabet ute som de første av de såkalte «Magnificent Seven»-selskapene. I tillegg la Advanced Micro Devices frem sin rapport.

– Nå begynner boblen å sprekke, sa Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes på Børsmorgen onsdag.

– Det største avviket var i AMD, der 2023-salget av chips til kunstig intelligens (AI) kom inn på 2 milliarder dollar og 2024-salget ble guidet til 3,5 milliarder dollar. Her har forventningen vært helt oppe i 8 milliarder dollar, og dette har med etterspørsel å gjøre, fortsatte han.

Drar dotcom-parallell

Ifølge Molnes kommer teknologikjempenes ekstraordinære vekst fra salg til selskaper de selv har vært med på å starte, som eksempelvis Microsoft gjør til OpenAI.

– Det aller viktigste er at myndighetene nå går etter disse selskapene, fortsatte han, og viste til brevet som Federal Trade Commission (FTC) nylig sendte ut.

– Tech-selskapene gjør nå akkurat som Cisco og Lucent gjorde under TMT-boblen. Mot slutten av boblen startet de opp selskaper som de hentet penger til fra utenforstående investorer – selskaper de solgte sine egne produkter til, la kommentatoren til og understreket at «dette kommer til å sprekke skikkelig.»