Hvorfor har du ikke vært her?
Strålende mat i fine lokaler, midt i Oslo. Dette brasseriet byr på en av Oslos beste lunsjer.
Det er tid for déjeuner. Denne gangen skal det lunsjes på fransk, på Brasserie Rivoli. Rett ved Munch. Sist Lunsjguiden var innom, i 2021, scoret stedet til terningkast fem (etter at en betesalat skuffet, men resten satt som et skudd), etter å ha vært på topp med en sekser siden 2019.
Bak Rivoli står Kari Innerå, tidligere nordisk og olympisk mester i kokkekunst, som sto bak den anerkjente restauranten BA 53 i Bygdøy Allé.
– Tenk å jobbe i Barcode, å bare kunne ta heisen ned til gateplan og tasse inn hit, sier Short.
Lunsjkameratene går forbi Operaen, nedover Dronning Eufemias gate og nesten helt bort til museet fylt med Edvard Munchs stolthet. Det er minusgrader ute, og uteserveringen er tom.
– Ganske nydelig å sitte her i solen om sommeren. Rett ved Oslofjorden. Men det får vi ha til gode, sier Long.
De går inn døren, blir tatt imot av hovmesteren og henger fra seg yttertøyet. Med et smil blir de vist innover i det moderne, men franskinspirerte lokalet, og får velge mellom to bord for to personer. Det er fargerikt og hyggelig, med store vinduer ut mot Operaen.
– Men samtidig litt vel striglet. Ingenting står feil her liksom, sier Short.
– Ja, det er ikke helt viben til Chez Colin eller Le Benjamin, men veldig stilig likevel da, påpeker Long.
Franske klassikere på menyen
Menyen er spekket med franske klassikere, på fransk. Tartare de boeuf (oksetartar), truite (ørret), petite fours (konfekt) og cannelé (romkake fra Bordeaux), for å nevne noe. Tidligere nevnte betesalat står ikke lenger på lunsjmenyen.
Brasserie Rivoli
Fint, fransk brasserie med klassiske retter, ved Munch brygge. Svært god mat. Serverer lunsj fra tirsdag til lørdag.
- Sted: Operagata 3, 0194 Oslo.
- Tid før maten kom: 10 minutter.
- Pris lunsjretter: 245–395 kroner.
- Besøkt: 14. november 2024.
- Terningkast: 5.
Short sikter seg inn på tartaren, en slags livrett for den korteste av de to.
Long blir fristet av det meste på menyen.
– Det er et godt tegn når jeg ikke klarer bestemme meg. Alt ser jo godt ut, sier hun.
Servitøren kommer med vann, og skjenker i ønsket drikke. Et alkoholfritt alternativ til hver av dem.
Business
I lokalet sitter for det meste forretningsfolk. Mange ikledd myke, blå gensere med half-zip. Noen har åpenbart møter, mens andre tilsynelatende er ferdige med business og er inne på pleasure i stedet for.
Maten kommer raskt, det kan knapt ha gått ti minutter før maten står på bordet. Det ser innmari fint ut på tallerkenen. Nydelig tilberedt.
– Det smaker minst like godt som det ser ut, sier Long umiddelbart.
Hun gikk for braisert kyllinglår fra Holte gård, potetkrem, spisskål, morkler, vin jaune-saus og persilleolje.
– Kyllingen er supergod. Potetkremen silkemyk. Sausen er den perfekte prikken over i-en, fortsetter hun.
Short gikk som nevnt for favoritten, tartar. Men en mer nordisk variant. Ikke med rått egg, løk og kapers. I stedet ble den servert med pepperrot, eggekrem, fritert brødkrumme og syltet rødløk. Og pommes frites ved siden av.
– Denne tartaren er helmaks. Den beste jeg har spist i år. Lett å like, man føler seg ikke tung etterpå. Friesen sitter som et skudd, ganske så salt dog, sier Short.
Godt oppsummert
– Sånn oppsummert, må dette sies å være et knallbra sted. En meget sterk femmer, sier Short.
– Ypperlig mat. Kult sted. Levelige priser, sier Long.
– Igjen så hadde jeg ønsket at vi fikk litt mer oppfølging etter siste bestilling, slik at man får kommet seg videre med livet, fortsetter Short.
– Helt enig. Det kunne vært litt mer personlig og rask service, istemmer Long.
De to enes om at Brasserie Rivoli byr på en meget god lunsjopplevelse, som burde være ganske rett i smørøyet for mange av kontorarbeiderne i nærheten.