<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
BISTRO: Kafe Republik beskriver seg selv som en hverdagsbistro.  Foto: Finansavisen

Imponerende billig - midt i Oslo

Billig og bra. Det er Kafe Republik, ja!

Category iconMat og drikke
Lunsjguiden
Publisert 1. nov.
Lesetid: 4 minutter

Et sted som serverer mat priset til ingrediensene pluss 60 kroner. Det dyreste på lunsjmenyen på Kafe Republik i Storgata koster knappe 165 kroner.

– Deretter burde man naturligvis legge på en siderett til mellom 55 og 75 kroner, men det er fortsatt ganske bra, sier Short som studerer menyen.

Her finnes alt fra konfitert fennikel og andebryst, til oksetartar og krabbeklør.

Long og Short har tatt turen til Oslo sentrum. Lokasjonen er ikke den smudeste i byen, i Storgata 37, men en kan hvertfall ikke påstå at det er usentralt.

DAGENS RISOTTO: På menyen fant de både dagens risotto, med safran og gresskar, og andebryst. Foto: Finansavisen

– Stort potensial for forretningslunsj. Her kan både Barcode-gjengen og Grünerløkka-folket ta turen, sier Long.

Hverdagsbistro

Kafe Republik er en hverdagsbistro kombinert med vinbar. Lunsjkameratene har fått et bord for to i det middels travle lokalet en torsdag formiddag. Fra høytalerne spilles litt reggae-aktig musikk. Et delvis åpent kjøkken er noe av det første man ser. Inngangspartiet er innredet med store vintønner brukt som barbord.

Kafe Republik

Hverdagsbistro i Oslo sentrum. Et nokså avslappet sted, som ikke skriker slips og dress. Lunsj fra tirsdag til lørdag. Bra mat til meget rimelige priser.

  • Sted: Storgata 37, 0182 Oslo
  • Tid før maten kom: 12 minutter
  • Pris lunsjretter: 95 til 165 kroner, som kombineres med sideretter til mellom 55 og 75 kroner
  • Besøkt: 31. oktober 2024
  • Terningkast: 4.

Innerst i lokalet er det et stort veggmaleri, og resten av veggene er malt i en frisk ferskenaktig farge. Store planter er plassert rundt i spisestedet, og utenfor de store glassvinduene kan de følge med på livet utenfor.

– Ser ikke ut til at de har så mye alkoholfritt å by på, noterer Long seg.

De bestemmer seg nokså raskt for hvilke retter som frister mest denne torsdagen, men det tar litt tid før en blid servitør kommer og hører hva de vil ha.

Velsmakende meny

På de andre bordene er det en salig miks av ulikt klientell. Et bord er okkupert av det som ser ut som far og sønn, begge ikledd forsvarets feltstøvel, M77. Ved et annet bord sitter et tilsynelatende forelsket par. Et jobbmøte foregår samtidig på et av nabobordene, med iPader og dokumenter liggende utover bordet.

Etter 12 minutter kommer alle rettene. Surdeigsbrød og med smør fra Røros. En risotto med safran og gresskar. Oksetartar med urter og rå eggeplomme, med pommes frites ved siden av. Og andebryst med potetpuré.

GODE PRISER: Alle prisene er svært gode, selv om noen trenger en siderett eller to. Foto: Finansavisen

Alt kommer pent dandert på små tallerkener.

– Lekkert, utbryter Long.

Safranrisottoen er velsmakende. Helt riktig konsistens, og med friske urter på toppen.

– Gresskaret smaker jeg ikke så mye til. Men denne er svært god, sier Long.

– Tartaren er bra, ikke helt på høyde med de beste i byen. Men nokså bra. Pommes fritesen er litt kjedelig. De er tynne og fine, men mangler punch, eksempelvis litt krydder, sier Short.

Andebrystet er mørt og smaksrikt. De deler kjøttstykket i to biter, og prøver den begge to.

– Kunne det vært litt varmere? sier Short.

– Ja, og en smule mer rosa. Men godt, sier Long.

– Jeg skulle ønske vi fikk brødet først, det ble plutselig veldig mye mat på bordet, sier Short.

Middels service

De enes om at flere retter på deling var mer enn nok mat. Men Short lar seg friste av dessertmenyen likevel. Der leser de både tiramisu og sjokoladefondant med hjemmelaget søtpotetis.

– Potetis, av alle ting, uttaler Short.

Han lander på tiramisuen, men ingen servitører er å se. De venter en stund. Til slutt får de huket tak i en av dem og bestiller den italienske desserten.

SENTRALT: Kafe Republik har adresse sentralt i Oslo, i Storgata. Foto: Finansavisen

– Denne var bra. Rett og slett en bra tiramisu, med fyldig mascarpone. God porsjonsstørrelse også.

Etter desserten er inntatt, er det nok en gang servicen som trekker litt ned. Igjen blir de sittende å blomstre etter at desserten er fortært.

– Hvorfor er det ingen som spør om vi vil ha noe mer å spise, drikke eller om vi vil betale?

Oppsummert enes de om at prisene er svært gode. Her kan man spise lunsj flere ganger uten å tømme lommeboken. Maten holder et godt nivå. Men Kafe Republik når ikke høyere enn en sterk firer på terningen.

Stedet skriker ikke akkurat slips og dress. Så om du skal ha en pause i styremøtet på Aker Brygge, er dette ikke trolig stedet du går til. Men er du kul i kulturlandskapet, go for it. Vel, uansett hvor du skulle jobbe, er Kafe Republik et spisested du burde teste.