<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår flere måneder med boligprisfall

Handelsbanken tror mange har trukket sine boliger fra markedet fordi de ikke fant en kjøper. Disse må før eller siden legges ut igjen.

Publisert 27. jan. 2023 kl. 13.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
SPÅR BOLIGPRISENE: Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

Fredag neste uke legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for januar. 

Etter den overraskende prisveksten i desember ser økonomene i Handelsbanken Capital Markets for seg 2,0 prosent nominell oppgang på månedsbasis, men et sesongjustert fall på 0,8 prosent.   

Seniorøkonom Sara Midtgaard vektlegger at spriket mellom antall usolgte boliger ifølge Eiendom Norge og Prognosesenteret ble større i desember. 

Tror mange trakk boligen

«Prognosesenterets tall viser færre usolgte boliger, mens Eiendom Norge-statistikken fortsatt indikerer et høyt antall. Forskjellen er at Prognosesenteret fjerner boliger som trekkes (ikke solgt) på Finn.no, mens Eiendom Norge holder disse inne i tallene. Derfor tror vi mange trakk sine boliger fra markedet fordi de ikke fant en kjøper», skriver hun.

Handelsbanken tror dette er grunnen til at boligprisene overrasket på oppsiden i desember. 

«Uansett betyr det ikke at korreksjonen i boligmarkedet er helt over ennå. Før eller siden må boligene som ble trukket fra Finn.no bli lagt ut igjen. Ettersom antall usolgte boliger ifølge Prognosesenteret steg i januar,  tror vi på ytterligere sesongjusterte fall i boligprisene de kommende månedene», heter det videre.

– En siste renteøkning

Dessuten gjenspeiles Norges Banks renteøkning i desember ifølge Midtgaard ikke ennå i boligstatistikken.

«Sentralbanken vil heve en siste gang i mars. Derfor tror vi at boligprisene må justere seg ytterligere før de finner en ny likevekt. Antallet boliger lagt ut for salg er fortsatt høyere enn antallet fullførte transaksjoner», skriver seniorøkonomen.

Handelsbanken er med sin prognose på 0,8 prosent sesongjustert fall mer pessimistisk enn Norges Bank, som ser for seg en nedgang på 0,5 prosent.

– Sterkt Oslo-marked

En stemningsrapport Finansavisen gjorde blant meglere tidligere denne måneden viste imidlertid at det går mot en sterk januar måned i Oslo.

– Det er betydelig mer aktivitet enn i høst. Det har skjedd et trendskifte. Mange som har hatt planer om å flytte har sittet på gjerdet. Nå er de tilbake, sa adm. direktør Grethe Meier i Privatmegleren.

Daglig leder Jon Anders Reutz i Nordvik Bygdøy Allé var også overrasket over pågangen på visningene.

– Kjøperne fremstår opportunistiske, og står klare til å utnytte prisfallet raskt, uttalte han.

Meier ser nå for seg prisoppgang i boligmarkedet i 2023, og frykter en lav tilbudsside vil sørge for tosifret vekst neste år.