<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene falt

Boligprisene utviklet seg sterkere enn normalt i juni, på volumer bare slått av coronaåret 2021. Markedet holder seg sterkt, mener Eiendom Norge.

Publisert 3. juli
Oppdatert 3. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 573 ord
ROER SEG: Boligprisene falt fra mai til juni. Her fra Fredensborg i Oslo. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Boligprisene i Norge falt 0,2 prosent nominelt og steg 0,4 prosent sesongjustert i juni, viser tall fra Eiendom Norge onsdag. Gjennomsnittsboligen koster nå over 4,8 millioner kroner.

Så langt i år er prisveksten 8,0 prosent. De siste 12 månedene snakker vi om 2,2 prosent prisoppgang (nominelt).

I mai var prisoppgangen 0,9 prosent nominelt og 0,6 prosent sesongjustert.

– Fortsatt sterkt marked

Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen karakteriserer likevel boligmarkedet som sterkt.

– Vi venter at den sterke utviklingen vedvarer etter et lite hvileskjær i juli som normalt, sier han i en pressemelding, og viser til at han ser rentene falle raskere enn mange tror. 

– Rentebanen er ofte høyere enn det som blir realiteten. Dessuten er utviklingen i norsk økonomi blodfattig om dagen, blant annet på grunn av den lave boligbyggingen. Derfor tror vi renten skal ned, noe som vil gi en stimulans i brukt- og nyboligmarkedet, legger Lauridsen til.

Tosifret vekst i vest

Sterkest sesongjustert prisvekst i juni hadde Tromsø med 1,8 prosent, mens Tønsberg m/Færder var svakest med 1,2 prosent prisfall.

Så langt i år er Ålesund m/omegn sterkest med 11,4 prosent vekst, mens Fredrikstad/Sarpsborg har vært svakest med 5,4 prosent oppgang.

– Ved utgangen av juni skiller Bergen, Stavanger og Ålesund seg ut med tosifret vekst, sier Lauridsen, og viser til 10,2 prosent oppgang i både Bergen og Stavanger hittil i 2024.

Trondheim: Klart realprisfall

I Oslo falt boligprisene 0,2 prosent nominelt i juni, mens de steg 0,3 prosent sesongjustert. Så langt i år har prisene steget 6,7 prosent, mens de er opp 3,2 prosent siste 12 måneder.

Bergen noterte seg for 0,7 prosent prisfall i juni, men 0,3 prosent sesongjustert oppgang. Siste 12 måneder er oppgangen 4,7 prosent.

I Trondheim steg prisene 0,5 prosent nominelt i juni, og 0,7 prosent sesongjustert. Hittil i år er oppgangen 6,1 prosent, mens prisene faktisk er uendret siste 12 måneder. Dermed snakker vi om klar realprisnedgang i trønderhovedstaden.

I Stavanger var det 0,3 prosent nominell prisoppgang i juni, mens oppgangen var 0,8 prosent sesongjustert. De siste 12 månedene er prisene opp 5,6 prosent.

Kun 2021 slår 2024-volumet

I juni ble det solgt 11.329 boliger, 0,8 prosent flere enn i samme måned i fjor. Så langt i år snakker vi om 53.095 solgte boliger, opp 4,0 prosent fra samme periode i fjor.

11.758 boliger ble lagt ut for salg i Norge i juni, 8,8 prosent færre enn i samme måned i 2023. Hittil i år er det lagt ut 58.537 boliger for salg, 2,7 prosent flere enn samme periode i fjor.

– Kun pandemiåret 2021 slår salgsvolumet i bruktboligmarkedet så langt i år. Det vitner om et sterkt marked, sier Lauridsen.

Gjennomsnittlig salgstid på landsbasis i Norge i juni var 41 dager, mot 44 dager i mai. Kortest salgstid hadde Bergen med 20 dager, mens salgene tok lengst tid i Tromsø med 71 dager.

I underkant av Norges Bank

I juni måned de seks foregående årene har det svingt mellom 0,8 prosent prisoppgang (2020) og 1,2 prosent prisfall (2023) nominelt og mellom 1,0 prosent oppgang (2020) og 0,5 prosent fall (2023) sesongjustert.

Handelsbanken Capital Markets så for seg en sesongjustert prisoppgang på 0,3 prosent i juni. 

«Dette er noe under Norges Banks prognose på 0,6 prosent, men om vår prognose er korrekt, tror vi ikke at boligpristallene vil ha en betydelig effekt på sentralbankens rentebane», skrev banken i en forhåndsomtale tirsdag.

Mandag denne uken viste tall fra Obos 0,1 prosent prisoppgang i Oslo og en flat utvikling på landsbasis.

Dette var noe sterkere enn vanlig i Oslo, da prisene i hovedstaden typisk har falt i juni de siste ti årene.