Regjeringen la mandag fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025 i Stortinget.
- Én av endringene er at grensen for skattefri utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie av egen bolig foreslås økt til 15.000 kroner, fra 10.000 kroner.
- I tillegg foreslår regjeringen å innføre en skattefri beløpsgrense på 15.000 kroner for salg av overskuddsstrøm i privat bolig.
- Husbanken skal også neste år få en låneramme på 29 milliarder kroner hvis regjeringen får det som den vil – like mye som i år.
- Det foreslås også å gi 20 millioner mer til raskere og enklere plan- og byggesaksprosesser.
Ellers er det lite å skrive hjem om for boligsektoren.
Det får både Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge til å fyre på alle sylindre:
– Forslaget til statsbudsjett for 2025 er en stor skuffelse for de mange unge som opplever at muligheten for å eie egen bolig blir en stadig fjernere drøm, er adm. direktør i førstnevnte, Carl Gevings umiddelbare reaksjon.
– Lang periode med store utfordringer
– Resultatet etter tre år med regjeringens politikk er at færre har muligheten til å eie egen bolig, flere er avhengig av foreldrehjelp og boligbyggingen er på et historisk lavt nivå, utdyper han.
På samme tid har tilbudet av leieboliger falt, spesielt i Oslo.
– Vi frykter at vi står foran en lang periode med store utfordringer i både boligmarkedet og leiemarkedet, fremhever Geving videre.
IKKE FORNØYD: Adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving kaller budsjettet en stor skuffelse. Foto: Eivind Yggeseth
Samtidig forteller regjeringen at det går godt med norsk økonomi.
– Det er en fortelling som mange ikke kjenner seg igjen i, spesielt unge. Da holder det ikke å gjenta gamle boligpolitiske løfter fram mot neste stortingsvalg, poengterer Geving.
Norges Eiendomsmeglerforbund foreslår blant annet følgende:
- I stedet for å smøre begrensede avgiftslettelser og skattelettelser tynt ut over mange, bør statsbudsjettet brukes målrettet til å gjøre boligmarkedet mer tilgjengelig for alle.
- I stedet for å innføre flere byggerestriksjoner, bør regjeringen stimulere til økt boligbygging.
- Regjeringen bør stille krav til kommuner, og bruke statsbudsjettet til å belønne presskommuner som oppnår måltall for boligbygging.
- Styrking av BSU-ordningen ved å øke skattefradraget fra 10 til 20 prosent og utvide rammene for sparing.
- Innføre en verdirabatt ved formuesskatt på sekundærbolig for å stimulere til økt boligproduksjon og økt tilbud av leieboliger.
– Manglende offensivitet
Også adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen er kritisk.
– Regjeringens manglende offensivitet for å stimulere boligbyggingen er oppsiktsvekkende. Man kunne ganske så enkelt brukt mange ti-talls milliarder på målrettete tiltak for byggenæringen – som bygging av studenter-boliger og grunnlån til boligbygging via Husbanken, foreslår han.
OPPSIKTSVEKKENDE: Adm. direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen kaller regjeringens manglende offensivitet for å stimulere boligbyggingen oppsiktsvekkende. Foto: NTB
Eiendom Norge foreslår blant annet følgende tiltak for å stimulere til økt boligbygging:
- Mer midler til Husbankens grunnlån til boligbyggere.
- Kommunale kjøp i nyboligmarkedet for å få i gang boligprosjekter og stimulere til boligbygging.
- Lavere formuesskatt på sekundærboliger.
- Bygging av studentboliger der behovet er størst. Bevilgningen til 1.650 studentboliger i 2024 er for lite.
- Avskaffelse av utlånsforskriften.