<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Løgnaktig bruk av statistikk

Et rimelig tips er at vindkraftmotstanderne er i flertall i god tid før jul – trolig med solid margin, skriver Hogne Hongset.

Publisert 2. des. 2019
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 289 ord
STEILE FRONTER: «Motvinden» i folket når det gjelder vindkraft er faktisk økt voldsomt, hevder artikkelforfatteren. Her fra Smøla. Foto: Dreamstime

Det sies at løgn har tre former: nødløgn, svart løgn, og statistikk. Knut Kroepelien i Energi Norge og Øyvind Isachsen i Norwea (vindbaronenes organisasjon) benytter utvalgte statistikkdata i kombinasjon med en fjerde variant: unnlatelsesløgn! Det de skriver er isolert sett korrekt, men fakta tas ut av en sammenheng. Da blir resultatet et åpenbart forsøk på å manipulere virkeligheten.

Hogne Hongset. Foto: Privat

De to skriver i Finansavisen under overskriften «Vi skal lytte til motvinden». Her skriver de: «Hvis en kun leser nyhetsoverskrifter og kommentarfelt, er det lett å få inntrykk av at det norske folk har utviklet full allergi mot vindkraft. Men de fleste meningsmålinger tyder på noe annet. Tall fra Cicero i høst viser at over 50 prosent av befolkningen mener Norge bør øke vindkraftproduksjonen på land. Bare halvparten så mange – rundt 25 prosent – er tydelige motstandere av mer vindkraft.»

Det de skriver er isolert sett korrekt, men fakta tas ut av en sammenheng

Det de to unnlater å fortelle, er at Ciceros tall, fra mai/juni i år, i realiteten forteller om en dramatisk endring i folks holdning til vindkraft, i negativ retning. Ciceros tilsvarende tall på tilhengere for et år siden var 65 prosent, mens tallet på motstandere da var 10 prosent. Så «motvinden» i folket er faktisk økt voldsomt! Nye tall fra Universitetet i Bergen (UiB) fra august i år bekrefter tendensen. I UiBs tall er andelen tilhengere sunket videre til 40 prosent, mens andelen motstandere er økt til 36 prosent. Et rimelig tips er at motstanderne er i flertall i god tid før jul – trolig med solid margin!

Det blir spennende å se hva herrene Kroepelien og Isachsen neste gang finner av tall som kan tas ut av sin sammenheng, når de skal «lytte til motvinden».

Hogne Hongset

Vindkraftmotstander, Aure