Mens juleroen var i ferd med å senke seg over landet annonserte oljeselskapet Vår Energi fredag morgen nyheten om et stort gassfunn i Barentshavet kalt Lupa, like ved Goliatfeltet der de er operatør.
De foreløpige estimatene tilsier at gassfunnet ligger på mellom 57 og 132 millioner fat oljeekvivalenter, eller 9 til 21 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass. I forkant estimerte Vår Energi at funnet kunne være på 85 millioner fat.
For Vår Energi betyr dette at man innkasserer funn på tre av de fem letebrønnene i årets leteprogram der resultatene er klare. De to første funnene (Snøfonn og Skavl Stø) inneholder primært olje og ble gjort av Equinor rundt Johan Castberg-feltet i Barentshavet, der Vår Energi er partner.
– Dette er det største funnet på norsk sokkel i år og kommer som en julegave, sier direktør for leting og utvinning i Vår Energi, Alessandro Barberis, i en uttalelse.
Nyheten sendte Vår Energi-aksjen opp 2,5 prosent på en svakt positiv Børs da handelen åpnet. Aksjen falt etterhvert noe tilbake.
Vurderer ikke lenger egen LNG-terminal
Nyheten om gassfunnet vil ikke bare kunne påvirke Vår Energi og lisenspartner Aker BP, men også statskassen, et Europa i energikrise og fremtiden for gassutvinning i Barentshavet.
Vår Energi sitter nemlig allerede på andre gassressurser i Goliat og det nærliggende Alke-funnet. Gassen på Goliat brukes i dag til reinjisering for å støtte trykket og hente opp mer olje. Det kan ikke fortsette i evig tid og siden fakling ikke er tillatt må man finne en eksportløsning for gassen.
– Funnet er et skritt videre på veien mot å potensielt realisere ytterligere gassinfrastruktur i Barentshavet i fremtiden. Vi har en langsiktig vekststrategi for Barentshavet og vil fortsette å jakte nye verdiskapende muligheter, sier konserndirektør for leting og produksjon i Vår Energi, Rune Oldervoll, i en uttalelse.
Vår Energi har i årevis jobbet med ulike alternativer, inkludert tanken om å bygge en egen LNG-terminal. Equinors LNG-terminal på Melkøya er pr. i dag full og vil ikke ha ledig kapasitet på mange år.
Da Equinor 20. desember ga grønt lys for den nye Snøhvit Future-utbyggingen opplyste selskapet til Finansavisen at en gasskobling fra Goliat til Melkøya ikke er en del av prosjektet.
I tillegg til dette har Vår Energi sammen med Equinor også gått inn som samarbeidspartnere med Horisont Energi og deres prosjekt «Barents Blue» i Finnmark. Der ønsker Horisont å produsere utslippsfri hydrogen fra naturgass med CO2-lagring.
– Hva er tidsplanen for når dere må velge et eksportkonsept og hvilke alternativer jobber dere med nå?
– Vi har god dialog med de andre selskapene i Barentshavet og vi ser på ulike alternativer – en rørledning (ned til Sør-Norge, journ.anm.) eller en tilkobling opp mot Snøhvit. Alternativet om en egen LNG-løsning har vi lagt bort, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Vår Energi til Finansavisen.
Han peker på at Gassco kommer med en ny utredning om muligheter for gassen i Barentshavet neste år.
– Vi håper å finne en løsning for gassen på Goliat som er klar innen slutten av tiåret. Så vi har ennå tid igjen før vi må velge løsning, fortsetter han.
Fortsetter jakten
Vår Energi har Goliat-området som en av sine strategiske hub-er på norsk sokkel, som det også skal satses videre på.
Selve Goliat-feltet har en produksjonsprofil med en relativ kort periode med maksimal produksjon (platå) og etter å ha nådd toppen i 2018 er produksjonen på vei ned. Vår Energi har dermed muligheten til å fylle på med nye funn for å utnytte tilgjengelig kapasitet på plattformen i årene fremover.
Etter plugging av letebrønnen går turen videre for boreriggen Transocean Enabler fra Lupa-funnet og bort til Countach-prospektet like i nærheten. Det ligger også i området nordøst for Goliat.
– Er det olje eller gass dere forventer å finne der?
– Det er i utgangspunktet et oljeprospekt, sier Wulff og sier at boreresultatene vil avdekke hva som eventuelt finnes der.
Mens Aker BP er lisenspartner i Lupa-lisensen er det Equinor som er lisenspartner i lisensen der Countach ligger.