<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tapper USAs oljelager i et alarmerende tempo

Representantenes hus vedtok torsdag et lovforslag som ser ut til å forby salg av råolje fra landets strategiske oljelagre til Kina.

Publisert 13. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
USAs president Joe Biden med Kinas president Xi Jinping Foto: Reuters

Det nye lovforslaget forbyr salg av olje fra Strategic Petroleum Reserve, SPR,  til alle som er under kontroll, innflytelse eller eierskap av Det kinesiske kommunistpartiet, melder Oilprice

Forslaget fikk flertall med 331 stemmer mot 97. Alle stemmene mot forslaget kom fra Demokratene.

Raser mot Biden

Forslagsstiller, Cathy McMorris Rodgers sa dette etter avstemningen; «For å dekke over hans mislykkede politikk som driver energipriser og inflasjonen vår, tapper president Joe Biden nasjonens strategiske oljelagre i et alarmerende tempo. USAs strategiske oljelager – en gang verdens største lager – har blitt oppbrukt til de laveste nivåene siden 1983.»

Tvilen synes å være borte: Amerikansk inflasjon synker klart, og det gjelder også kjerneinflasjonen.

Lead Republican on house energy and commerce committee Cathy McMorris Rodgers Foto: Bloomberg

– Til dags dato har president Biden frigjort mer fra SPR enn alle amerikanske presidenter i historien til sammen. Millioner av fat av denne oljen har gått til Kina, som nå har verdens største statlig kontrollerte oljelager, avslutter McMorris.

USAs strategiske oljelagre ble brukt til å sende både Asia og Europa olje i 2022 for å dempe de høye energikostnadene. Biden-administrasjonen har hentet ut 180 millioner fat fra USAs strategiske oljelagre.

Kina importerer og investerer

Tolldata viser ifølge Reuters fredag at Kinas råoljeimport kom inn på rundt 11,3 millioner fat pr. dag i desember 2022, opp fire prosent fra samme måned året før til det tredje høyeste nivået i 2022.

«Gitt fokuset på energisikkerhet, ser vi for oss at kinesisk import tar seg opp, spesielt ettersom raffinerikjøringene trappes opp og oljelagerbygging fortsatt er en strategisk prioritet», skriver råvarestrateg Michael Tran i RBC ifølge Reuters i et kundenotat.

Det statlig-eide kinesiske selskapet China National Offshore Oil, vil øke investeringene slik at de kan øke oljeproduksjonen. Dette gjør de for å øke energisikkerheten samtidig som de vil dempe energikostnadene, noe som kan bidra til et oppsving i økonomien.

Oljeprisen

WTI-oljen er omtrent uendret i dagens handel på 78,41 dollar pr. fat. WTI brukes som en referansemåling på det amerikanske oljemarkedet. WTI-oljen estimeres til en gjennomsnitts-pris på 77 dollar fatet i 2023 og 72 dollar i 2024 ifølge EIA.

Brent-oljen står fredag morgen i 84,01 dollar pr. fat etter marginal nedgang så langt i dagens handel. Dette er litt opp fra da Oslo Børs stengte torsdag.