<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må vente i årevis før de blir koblet på

Installasjonen av solparker i USA fikk seg en knekk i fjor. Joe Bidens grønne pakke vil snu dette i år, men løser ikke opp andre betydelige flaskehalser.

Publisert 13. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
MYE «RED TAPE»: For amerikanske solparker. Her fra den Standard Solar-eide Sugar Hill-parken i delstaten New York. Foto: NTB

Solenergi med 20,2 GW kapasitet ble installert i USA i fjor. Dette var 16 prosent mindre enn året før, viser en rapport som før helgen ble sluppet av Wood Mackenzie og Solar Energy Industries Association (SEIA) – USAs nasjonale bransjeforening for solindustrien. 

Rapporten er et tilbakeslag for president Joe Bidens og hans mål om å halvere CO2-utslippene innen 2030, skriver Financial Times. Fallet i solenergi-installasjoner er det første i USA siden 2018.

Må mer til enn IRA

Bidens enorme, grønne støttepakke Inflation Reduction Act (IRA) ventes å snu trenden igjen allerede i 2023.

– Men IRA alene vil ikke skape den fornybare energirevolusjonen vi forutser. Vi ser noen ganske betydelige utfordringer som truer potensialet, sier SEIA-direktør Abigail Ross Hopper.

Flaskehalser i forsyningskjedene, forverret av handelsrestriksjoner, har gått utover leveransene av moduler. Større solparkprosjekter som forsyner strømnettet ble hardest rammet, og installasjonene falt 31 prosent – ifølge avisen etter granskninger av tariff-omgåelse fra kinesiske produsenter og amerikanske tollbeslag av moduler knyttet til tvangsarbeid i den kinesiske Xinjiang-regionen.

Mange års ventetid

Estimater fra bransjeforeningen American Clean Power (ACP) viser at sol-, vind- og energilagringsprosjekter på over 53 GW støtte på forsinkelser i fjerde kvartal 2022, hvorav solprosjekter utgjorde to tredjedeler. Utviklere opplyser til Financial Times at ventetidene for eksempelvis transformatorer nå er oppe i over et år.

Og straks solparkene er ferdig bygd, må utviklerne vente lenge på at de blir koblet til strømnettet. Ifølge tall fra Lawrence Berkeley National Laboratory er den typiske ventetiden over fire år.

Solenergikapasitet tilsvarende 360 GW ventet ifølge ACP på tilkobling i forrige kvartal – nesten en tredjedel av all kapasitet som nå står i kø og nesten fem ganger dagens kapasitet av solparker. 

En grunn til etterslepet er behovet for mer overføringskapasitet som kan transportere strømmen over lange avstander, og en studie fra amerikanske energimyndigheter viste ifølge avisen nylig at USAs nasjonale overføringsnett må bygges ut med 57 prosent for å møte veksten nye lover som IRA åpner for.