<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel

Norge styrker sin rolle som Europas energileverandør til tross for en utfordrende geopolitisk situasjon.

Publisert 30. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 251 ord
HØY PRODUKSJON: Norge legger opp til høyt produksjonsnivå av olje- og gass. Foto: NTB

Norge produserte 50,5 milliarder standard kubikkmeter med gass i årets fem første måneder, viser tall fra Oljedirektoratet.

Januar–april var på nivå med 2022, mens mai-produksjonen ble noe lavere.

– De fire første månedene var produksjonen om lag på nivå med fjoråret, som var det året der vi har levert mest energi i gassform. I mai har vedlikeholdsarbeid ført til at produksjonen er litt lavere, forklarer oljedirektør Torgeir Stordal.

Oljeproduksjonen så langt i år oppgis til 270 millioner fat – en liten økning fra i fjor. Dette skyldes blant annet oppstarten av Johan Sverdrup fase 2 i Nordsjøen, sammen med flere andre felt som nå er i produksjon.

Høy aktivitet

– Norge har befestet sin rolle som en forutsigbar og langsiktig leverandør av energi til Europa. Det gjelder ikke minst gass, sier Stordal.

Bakgrunnen er Russlands invasjon av Ukraina, som har ført til at EU vil redusere sin import av russiske gass, og som videre har gjort Norge til Europas største eksportør av naturgass.

Ser travel høst

Så langt i år har det også vært en betydelig leteaktivitet på norsk sokkel, med funn i mer enn halvparten av de fullførte letebrønnene.

Myndighetene forventer at aktiviteten for å finne nye funn vil fortsette å være høy utover høsten.

Direktoratet anslår at det vil bli boret opp mot 40 lete- og avgrensningsbrønner totalt i år.

Tidligere denne uken kom det frem at olje- og energidepartementet har godkjent investeringer for over 200 milliarder kroner i 19 olje- og gassprosjekter som har fått grønt lys fra myndighetene.