<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– «Vinn-vinn» at vi kjøper russisk olje

Russland står for 40 prosent av indisk oljeimport. En direktør i Indias største oljeselskap hevder dette er en «vinn-vinn-situasjon» for verdensøkonomien. 

Publisert 6. sep. 2023 kl. 14.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
PUTIN-KUNDE: Indias statsminister Narendra Modi. Foto: NTB

Helt siden president Vladimir Putin gikk inn i Ukraina i februar i fjor, har indiske raffinerier vært ivrige kjøpere av rabattert russisk olje. Russland er nå Indias største oljeimportør, med en andel på 40 prosent.

På den årlige energikonferansen APPEC i Singapore hevdet corporate finance-sjef K.C. Ramesh i Indias største oljeselskap Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) ifølge CNBC at landets russiske oljeimport er gunstig ikke bare for indisk økonomi, men også verdensøkonomien.

– Ved å importere fra Russland har India også hjulpet den globale økonomien ved å frigjøre noe olje i Gulfen slik at andre land kan importere, spesielt Europa. Så det var på en måte en vinn-vinn-situasjon, uttalte han på konferansen i regi av S&P Global Insights.

EU-kritikk

EU og G7-landene har som følge av invasjonen underlagt russisk oljeeksport tøffe restriksjoner, og den indiske importen har høstet kritikk. EUs utenrikssjef Josep Borrell tok i mai til orde for at unionen slår ned på Indias videresalg av raffinert russisk olje til Europa.

Tall fra S&P Global viste i juli at India er verdens tredje største energiimportør, og kjøper mer enn 80 prosent av sin olje på internasjonale markeder. Foruten Russland kommer mye av dette fra Midtøsten.

– India har fått mye av Gud, men ingen ressurser. Begrenset mengde olje og begrensede mengder gass, sa Fereidun Fesharaki, sjef for energikonsulentselskapet Facts Global Energy, ifølge nettstedet under en paneldebatt på konferansen i Singapore.

Rabattskvis

I forrige uke kom det likevel frem at den indiske importen av russisk olje i august falt til sitt laveste på syv måneder, grunnet planlagt raffinerivedlikehold og lavere rabatter. Robust etterspørsel fra India og Kina bidrar nemlig til å redusere «sanksjonsrabatten.»

En kilde hos et av raffineriene hevdet overfor Reuters at rabatten på russisk olje for oktober-levering nå har falt under 5 dollar pr. fat i forhold til Brent-referansen. I mars var rabatten på 8-9 dollar pr. fat.

Indias oljeimport fra Russland falt ifølge Refinitiv-tall til omkring 1,5 millioner fat pr. dag i august, 20 prosent ned fra juli. Samtidig steg importen fra Saudi-Arabia over 60 prosent.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 13.45-tiden onsdag i 89,32 dollar pr. fat.