– Dette er ingen god medisin
Stigende energipriser og eventuelt nye negative effekter av russiske eksportbegrensninger risikerer ikke bare å gjøre inflasjonen vedvarende, men også å forlenge perioden med høye renter.
JP Morgan kom i helgen med en svært optimistisk oljeanalyse, der analytiker Christyan Malek spådde at Brent-oljen vil nå 150 dollar pr. fat innen 2026.
På Børsmorgen mandag fikk tidligere oljeanalytiker og nå forvalter i Pensum Asset Management, Trond Omdal, spørsmål om det finnes nok appetitt i finansmarkedene til å kjøre oljeprisene så høyt.
– I utgangspunktet tror jeg ikke det i løpet av de neste 12 månedene, men at vi vil nå dit i denne sykelen er jeg helt overbevist om. Dog er makrosyklusen litt krevende, og går det for høyt, risikerer vi en krise, sa han.
– Underinvesteres ennå
– Det som er unikt med denne syklusen, og som var et stort tema på Pareto-konferansen i forrige uke, er at det fortsatt underinvesteres. Samtidig ser etterspørselen ut til å være på «all-time high» – igjen. Det å undervurdere oljeetterspørselen er verden har gjort mange ganger, fortsatte Omdal.
Han viser til en prognose Rystad Energy kom med for et par år siden.
– De gikk ut og sa at «peak demand» kommer i 2026, på 101,6 millioner fat pr. dag. Nå er vi på 103, mens OPEC sier 110, påpekte forvalteren.
Finansavisens aksjekommentar Karl Johan Molnes trakk frem at finansielle investorer styrer oljeprisene i den retningen det går.
– Da Brent-oljen falt fra 125 dollar (i juni 2022) til ned mot 70 dollar pr. fat (i juni i år), var det fordi USA pumpet ut én million fat pr. dag ut fra strategiske lagre. Dette fulgte finansielle investorer ned til 70 – og Saudi-Arabia tok over, sa han.
– Risikerer å gå i grøften
Tidlig i juli varslet Saudi-Arabia om et produksjonskutt på en million fat pr. dag, og Russland fulgte etter med 500.000 fat pr. dag fra august. I begynnelsen av september varslet begge at kuttene opprettholdes ut året. Det internasjonale energibyrået (IEA) advarte nylig om at kuttene kan gi mangel på olje i andre halvår i år.
– Saudi-Arabia er ikke lenger redde for investeringer i shale (amerikansk skiferolje), de er tvert om redde for mangel på investeringer i shale. Dette sa de også for to år siden. Når Kina kommer tilbake etter covid, vil Saudi-Arabia slite med å ha tilstrekkelig ledig kapasitet, sa Omdal.
– Derfor sier også JP Morgan og andre at vi risikerer oljepriser på 150 dollar. Utfordringen er jo at om du stanger høyt i taket på ledig kapasitet, så risikerer du å gå i grøften slik at «demand destruction» oppstår, fortsatte han.