<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljepristak virker ikke – USA slår alarm

Nesten all russisk olje selges over pristaket på 60 dollar. Det vil USA og EU ha en slutt på.

Publisert 14. nov. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 548 ord
FINNER OMVEIER: Oljen fra Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

Pristaket på russisk olje blir nesten fullstendig omgått, opplyser en høytstående tjenesteperson på europeisk regjeringsnivå til Financial Times, med støtte i russiske eksporttall.

– Nesten ingen leveranser av sjøbåren råolje i oktober ble gjort under grensen på 60 dollar pr. fat G7 og deres allierte har prøvd å pålegge. De seneste tallene viser at vi må stramme til. (...) Det finnes absolutt ingen vilje til å la Russland fortsette med dette, sier tjenestepersonen.

USA varsler tiltak

Diskusjoner om hvordan å forsterke pristaket har gått innad i EU de siste dagene, inklusive alternativer for å håndheve strengere eller begrense Russlands tilgang til bruktmarkedet for oljetankere. Mandag ble det også kjent, ifølge dokumenter sett av en Reuters-kilde, at det amerikanske finansdepartementet har sendt varsler til ship management-selskaper i rundt 30 land og bedt om informasjon om 100 skip som mistenkes for brudd på sanksjonene.

Varslene ble sendt av Office of Foreign Assets Control fredag, og representerer det største skrittet av denne typen fra USA siden pristaket ble innført i desember i fjor. Sanksjonene forbyr vestlige selskaper å yte tjenester som transport, forsikring og finansiering for olje solgt over 60 dollar pr. fat.

Dyr «skyggeflåte»

Utviklingen i globale oljepriser så langt i år tilsier at mye av den russiske oljen har blitt omsatt høyere enn pristaket, men amerikanske offentlige tjenestepersoner har ifølge Reuters påpekt at pristaket likevel har påført russerne ekstra kostnader ved å tvinge dem til å bruke en «skyggeflåte» av aldrende tankskip, lengre reiseruter og ikke-vestlige maritime tjenester som har krympet inntektene de kan bruke på krigføring.

USA sanksjonerte i oktober eiere av to tankskip som hadde fraktet russisk olje over pristaket, i det som var den første betydelige håndhevelsen av sanksjonsregelverket.

En talsperson for USAs finansdepartement påpeker overfor Financial Times at målet med sanksjonene ikke bare har vært å tvinge så mange fat olje som mulig under pristaket, men også «å endre Russlands insentiver» slik at de må ta tøffe beslutninger.

Yale-professor Jeffrey Sonnenfeld, rådgiver for finansdepartementet på pristaket, har tallfestet kostnadene for Kreml ved å selge olje uten vestlig forsikring.

– Lengre reiser for russiske oljetankere, høyere forsikringspremier, utvidelser av havnekapasitet og nye investeringer har lagt rundt 36 dollar pr. fat på kostnaden av russiske oljesalg, sier han til avisen.

Løfter oljeprisen

Snittprisen på russisk referanseolje (Ural) steg over 60 dollar i sommer etter produksjonskuttene i OPEC+, men mot slutten av september skrev Financial Times at nesten 75 prosent av all sjøbåren russisk råolje ble fraktet uten vestlig forsikring i august – et tydelig tegn på omgåelse av pristaket.

I oktober hadde kun 37 av 134 skip som fraktet russisk olje vestlig forsikring, og offentlige tjenestepersoner hevder overfor avisen nå at antallet som opererer under pristaket trolig er mye lavere.

Bekymringene i EU går på at noen vestlige forsikringsleverandører har fått falske erklæringer fra russiske oljeselskaper eller tradere, som må gi skriftlige forsikringer om at oljen er priset under 60 dollar. En måte dette tidligere er oppnådd på, er ved å blåse opp fraktkostnadene.

Frykten for potensielle forstyrrelser på tilbudssiden dersom USA slår ned på russisk oljeeksport bidrar til å løfte oljeprisene tirsdag. Brent januar-olje handles for 82,73 dollar pr. fat, opp 0,2 prosent (18 cent) hittil i dagens handel og opp fra 82,23 dollar da Oslo Børs stengte mandag.